lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ekonomi

Blekinge ska spara – drar ner på utbildningar

Publicerad: 30 juni 2023, 12:29

Region Blekinge inför hyrstopp den 1 oktober. Enligt Maria Arvidsson Karlsson, tf hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Blekinge, är det fullt fokus på att att analysera risker och konsekvenser inför införandet av hyrstopp den 1 oktober.

Foto: Region Blekinge

Region Blekinges hälso- och sjukvårdsnämnd har tagit beslut om att omedelbart genomföra flera besparingsåtgärder för att minska kostnaderna i hälso- och sjukvården.

Ämnen i artikeln:

Region Blekinge

Malin Wernström

malin.wernstrom@dagensmedicin.se


Region Blekinge har sedan tidigare tagit beslut tillsammans med Kronoberg och Kalmar om att kraftigt minska andelen hyrsjuksköterskor från den 1 oktober. Det för att möta ett allt tuffare ekonomiskt läge. Regionen räknar med att gå minus 340 miljoner kronor under 2023.

”Just nu är det fullt fokus på att analysera risker och konsekvenser för de åtgärder som sätts in för att kunna bedriva en patientsäker vård med en kraftigt minskad användning av hyrsjuksköterskor”, säger Maria Arvidsson Karlsson, tf hälso- och sjukvårdsdirektör, i ett pressmeddelande.

Åtgärdsplanen för att minska hyrpersonal är tänkt att vara klar i början på augusti.

Efter onsdagens hälso- och sjukvårdsnämnd stod det dock klart att vissa besparingsåtgärder ska träda ikraft redan nu. Bland annat ska kompetensväxling införas, och efterlevnaden av nya rutiner för utskrivningar följas upp.

Vid det första nämndmötet i början på september ska beslut tas om ytterligare besparingar. Regionen överväger att dra ner på all utbildning som inte är obligatorisk, och avsluta alla timanställningar på enheten för kvalitet, utveckling och förvaltningsstaben den sista september.

Läs också: Kompetensföretagen: "Hyrstopp riskerar att minska kompetensen i vården"

Kommentera

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten?
Klicka här!
Kommentarer publiceras dagtid vardagar efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev