Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ekonomi

Blocket är snabbare än plattan

Publicerad: 22 april 2015, 14:38

Jonas Ekström, överläkare och klinikchef för Västmanlands sjukhus Sala samt ansvarig för e-journalen i Landstinget Västmanland.

En rad pilottester i Västmanland korar det tummade rapportblocket som vinnare över utmanaren läsplattan.


Ämnen i artikeln:

Västmanlands sjukhus SalaLandstinget Västmanland

Att över huvud taget få in en läsplatta i vården är svårt, förklarade Jonas Ekström, överläkare och klinikchef för Västmanlands sjukhus Sala samt ansvarig för e-journalen i Landstinget Västmanland, i början av sin föreläsning på Vitalis.

It-avdelningen svarar nästan reflexmässigt att det inte går, de solida sjukhusväggarna ställer ofta till det med nätverksåtkomsten och vårdhygien har krav på att plattan ska dränkas i sprit varannan minut, sammanfattade han med glimten i ögat.

Men för den som kommer förbi de hindren finns uppenbara fördelar. Genom att tillföra en applikation som gör att plattan fungerar som en digital version av expeditionens white board, eller de hundörade rapportbladen, kan vårdpersonalen få samma information, de kan mata in mätvärden och få en överblick över olika aktiviteter som exempelvis provtagningar och inskrivningar.

Men det finns ett stort problem. Inloggning.

I Västmanland valde man att först kräva en inloggning till själva plattan och sedan till den applikation man utvecklat, och det tar tid.

I de pilottester som genomförts i landstinget svarade 59 procent att plattan inte sparade någon tid och 60 procent att den inte alls kunde ersätta rapportblocket.

– Det är inte så konstigt när vi tävlar mot instant access, sade Jonas Ekström.

Han lade till att rapportblocket, utöver att det saknar inloggning och lösenordsskydd, inte heller lider av begränsad batteritid eller uppfattas som otympligt i en bussarongficka.

– Hur snabbt man kan få tillgång till informationen är kritiskt för nyttan, sammanfattade Jonas Ekström och noterade att en stor del av problemen därmed skulle kunna lösas med en smidigare inloggning.

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev