Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag18.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Ekonomi

Dålig kunskap om flickor som skär sig själva

Publicerad: 6 December 2004, 13:50

Forskningen om ungdomar som skadar sig själva är knapphändig. Trots detta är det angeläget att, i avvaktan på vetenskapligt stöd, utveckla behandlingsformer. Det skriver Socialstyrelsen i en delrapport till regeringen om flickor som skär sig.


I januari lämnades den första delrapporten som kartlade hur omfattande självskadeproblematiken är. I den andra delrapporten, som lämnats till regeringen i dag, beskrivs forskningsläget på området.

Socialstyrelsen konstaterar att fenomenet att skada sig själv inte är nytt men att forskningen kring problematiken är dålig. Inte ens diagnosmässigt är det klart hur självskador ska betecknas.

"De diagnostiska principerna vid självskadebeteende lämnar mycket övrigt att önska. Noggrann diagnostik är av största betydelse för förståelse av individens problem och för behandlingsplanering", skriver Socialstyrelsen i rapporten.

De ungdomar som skadar sig genom att skära eller rispa sig vill vanligen inte att ta sina liv. Snarare är beteendet ett sätt att bemästra svåra känslor.

"Många forskare hävdar att det är helt nödvändigt att skilja självskadebeteende från självmordsbeteende, där avsikten är en önskan att ta sitt liv, eller åtminstone en vilja att kommunicera att man är beredd att göra det om livet inte blir lättare. Skälet till differentieringskravet är uppenbart: att bättre kunna förstå vad som specifikt utmärker gruppen individer med självskadebeteende, hur naturalförloppet ter sig och vilka behandlingsmetoder som hjälper. Innan man i det internationella vetenskapssamhället kommit överens om rimligt tydliga avgränsningar är det svårt att hoppas på reproducerbar kunskap", skriver Socialstyrelsen.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev