Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ekonomi

Doktor.se får kinesisk delägare

Publicerad: 19 juli 2021, 09:50

Tencent med grundaren Pony Ma är ny delägare i Doktor.se.

Foto: Kin Cheung

UPPDATERAD. Teknikjätten Tencent investerar 300 miljoner kronor i Doktor.se – och blir därmed ny delägare. ”Aktieinnehav och patientdata är två helt olika saker”, säger nätläkaren till Dagens Medicin.


Ämnen i artikeln:

Doktor.seCapio AB

Doktor.se tog så sent som i maj in 520 miljoner kronor i en nyemission. Nu går även kinesiska teknikjätten Tencent in med 29,5 miljoner euro, cirka 300 miljoner kronor, i Doktor.se. Därmed äger teknikjätten cirka 5 procent av nätläkarbolaget.

Läs mer: Doktor.se tar in halv miljard 

– Tencent delar vår tro på att vi kan ge patienter snabbare och bättre vård i vår unika kombination av fysisk och digital vård. Vi ser fram emot att arbeta med dem när vi expanderar internationellt, säger vd Martin Lindman i ett pressmeddelande

Doktor.se är inte enda vårdgivaren i Sverige med utländska ägare i ryggen. Exempelvis är Capio en del av franska Ramsay Santé som ägs av australiska Ramsay Health Care. 

Men just Kina har på senare tid blivit ett omtvistat ämne när det gäller svenskt näringsliv och olika typer av infrastruktur. Planer på en kinesisk storhamn i Lysekil avblåstes efter protester och nyligen stoppades Huawei av förvaltningsrätten från att delta i utbygganden svenska 5g-näten. Just nu pågår också en statlig utredning av utländska investeringar inom så kallade ”skyddsvärda områden”. Om sjukvård är ett sådant område är i dagsläget oklart.

Vad säger ni till dem som är oroliga för att Kina ska få tillgång till patientdata?

– Vi tar dessa frågor på stort allvar och patientdatasäkerhet är högsta prioritet för oss. Doktor.se har hundratals aktieägare, och ingen av dessa har i sin roll som ägare möjlighet eller rätt att ta del av patientdata, det skulle inte vara lagligt. Det finns flera vårdbolag i Sverige med börsnoterade ägare som har minoritetsägare från hela världen, om det var ett problem skulle det inte gå att driva vårdbolag. Aktieinnehav och patientdata är helt enkelt två helt olika saker, säger Leo Heijbel, marknadschef på Doktor.se, i ett mejl till Dagens Medicin. 

Enligt honom siktar bolaget på en börsintroduktion.

Tencent äger bland annat Snap som ligger bakom Snapchat. Bolaget är också delägare i det svenska spelförlaget Paradox och i Spotify, uppger Dagens Industri.

 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!  

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Doktor.seCapio AB

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev