Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ekonomi

Europadomstolen dömde emot Gillberg

Publicerad: 3 april 2012, 08:19

Svenska domstolar gjorde inte fel då Professor Christopher Gillberg dömdes för tjänstefel då han undanhöll forskningsmaterial om barn med ADHD och Damp. Det beslutade Europadomstolens högsta instans i dag, tisdag.


Domen i Europadomstolens stora kammare handlar om huruvida Sverige bröt mot Europakonventionen då Christopher Gillberg 2005 dömdes för tjänstefel sedan han vägrat att lämna ut forskningsmaterial om barn med ADHD och damp, tvärs emot beslut i såväl kammarrätt som regeringsrätt. Domen om tjänstefel fastställdes även av hovrätten.

Christopher Gillberg har i sina överklaganden hävdat att domarna mot honom strider mot Europakonventionens skydd för privat- och familjeliv samt konventionens artikel om rätt till yttrandefrihet – i detta fall rätten att inte lämna ut uppgifter.

En majoritet i EU-domstolens första kammare kom hösten 2010 fram till att något brott mot EU-konventionen inte hade begåtts utan att Christopher Gillberg som anställd vid Göteborgs universitetet varit skyldig att följa förvaltningsdomstolarnas beslut om att lämna ut materialet.

Men målet gick vidare till Europadomstolens högsta instans, stora kammaren, som nu alltså kommit med sin dom, som slår fast samma sak.

Christopher Gillberg skriver i ett mejl till TT att han inte tänker säga något om själva domen. Hans enda kommentar blir:

”Jag är glad att domstolen fann ärendet tillräckligt viktigt för att bli föremål för överläggningar i Grand Chamber, och noterar med intresse och oro att svenska regeringen inför domstolen hävdade att internationellt vedertagna forskningsetiska regler faktiskt inte gäller i Sverige.”

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev