tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ekonomi

Farmaceuter får rapportera biverkningar

Publicerad: 14 maj 2012, 11:41

Foto: Photos.com

Farmaceuter får en ny roll i biverkningsrapporteringen i sommar, då de jämställs med läkare och sjuksköterskor.


Farmaceuter får delta i biverkningsrapporteringen från och med den 22 juli i sommar. Då träder nya lagar och föreskrifter om säkerhetsövervakning av läkemedel i kraft.

– Deras rapporter kommer att räknas som sjukvårdsrapporter. Vi får se hur mycket tid de har att rapportera, säger Lennart Waldenlind, klinisk utredare på Läkemedelsverket.

Tidigare har farmaceuter inte kunnat rapportera till biverkningsregistret. Rapporterna kommer att göras på samma blankett som den sjukvården använder via internet. Dessa kommer in till Läkemedelsverket som, i de fall de behöver, tittar närmare på rapporten. Läkemedelsverket rapporterar i sin tur vidare allvarliga biverkningar till EU-gemensamma databasen Eudravigilance.

– Syftet är transparens och att öka fokuseringen på biverkningar, säger Lennart Waldenlind.

Extra viktigt att rapportera biverkningar är det för nya läkemedel på marknaden. Tanken är att dessa ska märkas på något vis under de första fem åren, troligen med en uppochnedvänd svart triangel, för att uppmärksamma på vikten av att rapportera biverkningar för just dessa läkemedel.

– Det viktiga med rapporteringen är att upptäcka biverkningar i så god tid som möjligt. Med förbättrad rapportering kan man förkorta den här tiden, så att man får en korrektare bild av läkemedlet tidigare, säger Lennart Waldenlind.

Sveriges apoteksförenings kvalitetsråd har nyligen svarat på en remiss från Läkemedelsverket i frågan. Från branschorganisationens sida är man positiv till att farmaceuter ska medverka i rapporteringen.

– Vi tror att farmaceuter många gånger har en bättre helhetsbild än många läkare har. Vi träffar inte sällan patienterna oftare, säger Inger Näsman, ordförande i kvalitetsrådet.

I och med att EU-direktivet införlivas kommer också definitionen av biverkning att vidgas. Även biverkningar till följd av felaktig användning av läkemedel ska rapporteras.

– Det förekommer förskrivning utanför godkända rekommendationer och då kanske läkaren inte är så pigg på att rapportera själv, säger Inger Näsman.

Samtidigt anser kvalitetsrådet att förslaget till de nya föreskrifterna är för diffusa för apoteksområdet.

– Det framgår inte tydligt hur apotekspersonalen förväntas arbeta. Vi tycker dessutom att de borde göra en speciell blankett för apotekens situation. Det måste fungera enkelt och bra för apoteken, säger Inger Näsman.

Enligt Läkemedelsverket är otydliga formuleringar, utan att nämna farmaceutens roll i föreskrifterna, ett medvetet val. Farmaceutrapporteringen är frivillig och därför har man inte betonat detta i föreskriften.

Även patienter kommer att kunna göra så kallade patientanmälningar till biverkningsregistret.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev