Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ekonomi

Farmacevtförbundet startar bolag till hjälp för företagande

Publicerad: 7 maj 2008, 09:21

Inför en stundande apoteksavreglering hoppas Farmacevtförbundet på att många medlemmar ska vilja starta eget.


Som ett led i förbundets hårdsatsning på egenföretagande inom apoteksmarknaden startas nu ett servicebolag som ska bistå receptarier och apotekare som vill öppna sin egen verksamhet.

– Vi tycker att apoteksutredningen fokuserade väldigt lite på egenföretagande i sin rapport. Farmacevtförbundet vill ha en betydligt större roll för egenföretagare på en avreglerad apoteksmarknad. Det tror vi är bra för både konsumenterna och för idéutvecklingen på marknaden, säger Lennart Axelsson, förbundsdirektör för Sveriges farmacevtförbund, till Dagens Medicin.

Inom två veckor kommer förbundets styrelse att få ett förslag om att dra igång servicebolaget. Bolaget ska bland annat kunna ge ekonomisk och juridisk rådgivning till medlemmar som vill starta sin egen verksamhet inom apoteksbranschen. Initialt går Farmacevtförbundet in med kapital i det nya servicebolaget men tanken är att verksamheten ska finansieras genom avgifter från de farmaceuter som använder sig av bolagets tjänster.

Förbundet, som alltså inte varit helt till freds med apoteksutredare Lars Rejes resultat hittills, har även låtit Handelns utredningsinstitut, HUI, utreda hur en effektiv konkurrens kan uppnås på apoteksmarknaden.

En av de viktigare punkterna i den rapporten är ett förslag på en modell motsvarande ICA:s system med en medlemsorganisation. Ett övergripande bolag sköter inköp, logistik, lager och så vidare, och enskilda apotekare kan till en låg kostnad köpa in sig för att driva bolagets apotek.

– Vi tycker att den här modellen är en intressant tanke. Ett första steg blir dock bildandet av servicebolaget. Sedan får vi se om trycket finns, då kan det mycket väl bli aktuellt att bilda bolag utefter den modellen också, säger Lennart Axelsson.

Intresset bland Farmacevtförbundets medlemmar att starta sin egen verksamhet när apoteksmonopolet avskaffas är, enligt Lennart Axelsson, stort. En attitydundersökning som genomfördes före jul visade att 43 procent av medlemmarna var intresserade av att bli egenföretagare. Bland medlemmar under 30 år var det två av tre som kunde tänka sig att öppna eget.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev