Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ekonomi

Färre allmänläkare på Stockholms vårdcentraler

Publicerad: 5 maj 2021, 09:05

För tio år sedan räckte pengarna till att anställa en allmänläkarspecialist per 1 667 patienter. Nu är det en läkare per 2 222 patienter som gäller, enligt Distriktsläkarföreningen i Stockholm.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Allmänläkarna på Region Stockholms husläkarmottagningar blir färre medan ST- och AT-läkarna blir fler. Enligt Distriktsläkarföreningen handlar det om ekonomi.


Ämnen i artikeln:

DistriktsläkarföreningenRegion StockholmPrimärvårdI korthet

Distriktsläkarföreningen i Stockholm har tittat på budgetsiffror och på så sätt jämfört de regiondrivna husläkarmottagningarnas ekonomiska förutsättningar att erbjuda fast läkare år 2011 med år 2021.

Det visar sig att för tio år sedan räckte pengarna till att anställa en allmänläkare per 1 667 patienter. I år är det en läkare per 2 222 patienter som gäller för att ekonomin ska gå ihop, enligt granskningen. 

Läs mer: Ny specialistmottagning ska stötta distriktsläkare 

Den genomsnittliga vårdcentralen har i dag i genomsnitt 4,5 allmänläkarspecialister anställda. Det kan jämföras med sex stycken tio år tidigare. Samtidigt har andelen ST- och AT-läkare tredubblats i Stockholm.

I granskningen kallas ST-läkarna för ”vårdcentralernas i särklass billigaste arbetskraft”. Deras lön betalas till största del med ett centralt anslag från regionen, vilket gör att nettokostnaden i år för vårdcentralerna är 16 936 kronor per månad för en ST-läkare. Det är mindre än vad en undersköterska kostar.

Distriktsläkarföreningen i Stockholm har räknat fram att regionens vårdcentraler skulle behöva ett tillskott på 600 miljoner kronor för att nå riktmärket om 1 500 patienter per allmänläkare. 

Läs också: Privata vårdcentraler listade 400 000 fler på fem år – offentlig vård ligger stilla 

Relaterar material

”Inför en lag om listning på läkare i hela landet” 

Sörmland inför listningstak

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!  

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev