torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ekonomi

Flera kostexperter har kopplingar till industrin

Publicerad: 14 mars 2008, 10:06

Det är inte bara Socialstyrelsens kostrådsexperter som har bindningar till livsmedelsindustrin. Också flera av Livsmedelsverkets och EU:s experter på området har sådana kopplingar.


I går offentliggjordes att Socialstyrelsens expertgrupp som utreder nya kostråd för diabetiker byts ut. Detta eftersom de tre forskarna i gruppen i olika omfattning arbetar för stiftelsen Swedish Nutrition Foundation, SNF, som är finansierad av svenska livsmedelsföretag.

Också fem av tolv medlemmar i Livsmedelsverkets expertgrupp för kost- och hälsofrågor arbetar för SNF, men Livsmedelsverkets generaldirektör Inger Andersson har inga planer på att byta ut dessa och ser ingen jävsrisk.

– Nej, det hade varit skillnad om det handlade om ett rent kommersiellt företag som sysslar med produktutveckling. Syftet med SNF är ju att undvika att konsumenterna får vilseledande marknadsföring, säger hon till Dagens Nyheter.

Även i den expertpanel som på EU-nivå bedömer risker med tillsatser i maten, den så kallade AFC-panelen, finns samma problem. Minst 10 av 21 experter i panelen har starka ekonomiska band till livsmedelsindustrin, skriver Svenska Dagbladet.

– De här uppgifterna visar hur viktigt det är att medierna granskar misstänkt jäv och att den frågan hela tiden hålls levande. Ledande experter kommer alltid att vara efterfrågade från alla håll, och enskilda uppdrag behöver inte diskvalificera, men man måste föra en ständig diskussion kring hur man balanserar detta och vad det här nära samarbetet får för konsekvenser för trovärdigheten, säger Socialstyrelsens generaldirektör Lars-Erik Holm till tidningen.

Relaterat material

Risk för jäv gör att kostrådsexperter byts ut

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev