Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ekonomi

Företag ger pengar tillbaka om medicinen inte fungerar

Publicerad: 8 februari 2005, 20:50

Läkemedelsföretaget Allergan vill ge pengarna tillbaka om företagets medicin inte fungerar på patienten. Men Läkemedelsförmånsnämndens generaldirektör Ann-Christin Tauberman har en lång lista med invändningar.

Ämnen i artikeln:

Glaukom/Grön starr

Johan Marlowe, försäljning- och marknadsdirektör på Allergan Norden, har en ny idé En patient som inte har någon hjälp av glaukompreparatet Lumigan ska få pengarna tillbaka. Erbjudandet gäller också för kliniken där läkemedlet skrivits ut om den haft kostnader.

- Jag sticker inte ett dugg under stol med att vi hoppas på att fler läkare ska skriva ut vårt preparat på grund av detta, säger Johan Marlowe.

- Men vi erbjuder oss att dela ansvaret. I en tid när läkemedelskostnaderna skjuter i höjden tycker jag att det tillhör god smak.

Johan Marlowe har redan vänt sig till företrädare för läkemedelskommittéerna i Skåne, Västra Götaland och Stockholm och hoppas på besked om att läkarna är beredda att pröva idén. I Skåne gjorde dock tillfrågade specialistläkare tummen ner för en vecka sedan.

Grön starr, eller glaukom, är en sjukdom som angriper synnerven. Ofta stiger det inre trycket i ögat, och det ska Lumigan vända.

Enligt Johan Marlowe vet man att önskvärd effekt uteblir för var tionde patient och säger att företaget i så fall litar på läkarens utvärdering och betalar igen pengarna för läkemedlet. Inga avtal behöver skrivas under i förväg, enligt Johan Marlowe, men erbjudandet gäller i ett halvår från att läkemedlet skrivits ut.

- Patienterna behöver bara spara kvittot och kliniken kan göra en månatlig sammanställning. Detta är ett ensidigt åtagande från vår sida som gäller under 2005, säger Johan Marlowe.

"Patienterna blir försökskaniner"   Ann-Christin Tauberman, generaldirektör på Läkemedelsförmånsnämnden, har en rad invändningar mot metoden. Hon beskriver den som en effektrabatt, som skapar oordning i läkemedelsförmånen och skapar merjobb för Apoteket. Dessutom,  menar hon att den har brister av konkurrensskäl, och gör förmånssystemen kring läkemedel svåra att få inblick i.

- Den tyngsta invändningen är att patienterna blir försökskaniner. Vad händer om man redan från början märker att läkemedlet inte fungerar, ska man ändå fortsätta i sex månader bara för att få tillbaka pengarna, undrar Ann-Christin Tauberman.

- Det blir ett lidande för patienten. Över huvud taget ska inget annat än patientens behov styra vilka läkemedel man väljer.

Hon tillägger att det kan finnas fördelar med riskdelningssystem men att dessa i så fall måste gälla på central nivå och föregås av utredning.

- Vi patienter ska kunna lita på att få samma behandling och förmåner oavsett var vi bor, säger Ann-Christin Tauberman.   Johan Marlowe på Allergan invänder mot att patienterna skulle användas som försökskaniner.

- Det stämmer inte alls. Alla läkemedel i Sverige är testade och godkända. Vi lämnar det till läkaren att avgöra om läkemedlet inte fungerar.

Han ser inga problem med att låta andra företag införa metoden, och tror att det skulle kunna innebära omfattande besparingar för landstingen.

Ministern tar inte upp frågan   Idén har nått hela vägen till riksdagen, där folkpartisten Johan Pehrson lyft fram riskdelningsmodellen som ett sätt att hålla nere läkemedelskostnaderna. I en fråga till vård- och äldreomsorgsminister Ylva Johansson (s) ville Johan Pehrson veta om hon tänker vidta åtgärder i den riktningen.

Men det blev kalla handen.   Nyligen genomförda reformer har haft god effekt och systemen bör inte heller ändras för ofta, tyckte ministern, och meddelade att inga sådana åtgärder kommer att vidtas.

Richard Bergström, vd på Läkemedelsindustriföreningen, tycker riskdelningsmodellen har förtjänster.

- Egentligen är idén väldigt bra, men det är lite tidigt påtänkt, säger han.

Christina Kennedy

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev