fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ekonomi

Formulering i avtal kan försena nytt BB

Publicerad: 20 november 2013, 08:00

En formulering i avtalet med Karolinska universitetssjukhuset kan försena starten av den nya förlossningskliniken BB Sophia.


Enligt Stockholms läns landsting, SLL, har BB Sophia, som planerar att öppna en helt ny förlossningsklinik i mars, inte lämnat en komplett ansökan om att få ingå i vårdvalet på förlossningsområdet. Utan detta blir det inget godkännande och inget avtal med SLL.

– Den uppfyller inte kvalitetskraven inom intensivvårdsbiten, säger Leif Karnström, chef för avdelningen för somatisk specialistvård på hälso- och sjukvårdsförvaltningen.

Han vill inte gå närmare in på mer precist vad det är som saknas.

Enligt plan ska beslut om ackreditering av BB Sophia fattas i hälso- och sjukvårdsnämnden den 11 december. Men om det blir så vill Leif Karnström inte säga.

– Jag vill inte spekulera i det.

BB Sophias vd Harald Almström menar att landstinget vill ha en annan formulering i det avtal som kliniken har med Karolinska universitetssjukhuset när det gäller intensivvård.

– Vi kommer att lösa detta under dagen. Det är inget stort problem . Detta handlar inte om reella brister i vårt kvalitetsarbete, utan är bara en fråga om en formulering, säger Harald Almström.

Fnurran om ansökan riskerar att försena starten för verksamheten, hur ser du på det?

– Jag har svårt att se att så är fallet. Kanske är det här ett svepskäl från förvaltningen för att försena starten när de är oroliga för bemanningen på de övriga förlossningsklinikerna, säger Harald Almström.

BB Sophia, som ägs av Praktikertjänst, har anställt drygt 80 barnmorskor som nu arbetar på andra förlossningskliniker i länet. När dessa slutar i början av nästa år blir personaltappet märkbart innan förlossningsklinikerna hittat ny personal.

– Vi har haft möten med cheferna på alla förlossningskliniker. Personalproblemen får lösas med extrapass och nu nyrekryteras för fullt. Vi kommer att ha problem under en övergångsperiod, säger Leif Karnström.

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev