Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ekonomi

Hårda besparingar i Kalmar

Publicerad: 24 februari 2009, 14:03

Alla nyanställningar ska prövas av förvaltningschef och inköpsstopp införs omedelbart i Landstinget i Kalmar län.


Anledningen är kraftigt försämrad ekonomi på grund av lägre skatteintäkter och statsbidrag, skriver landstinget i ett pressmeddelande.

– Åtgärderna är nödvändiga för att vi ska kunna få balans i vår ekonomi. Om inget görs får vi ett underskott på nästan 70 miljoner kronor redan i år. Gör vi inget nu blir situationen ännu svårare nästa år, säger landstingsdirektör Alf Jönsson.

De nu beslutade åtgärderna innebär att inga nyanställningar får göras utan att man samråder med respektive förvaltningschef. Utnyttjandet av övertid och hyrpersonal ska minimeras.

Dessutom införs ett generellt stopp för konsulter, kurser och konferenser och ett omedelbart investeringsstopp för så kallade ospecificerade inventarier.

Enligt landstingets nuvarande prognoser hamnar underskottet 2009 kring 68 miljoner kronor, 2010 182 miljoner kronor, 2011 297 miljoner och 2012 275 miljoner. För att landstinget ska klara resultatmålet, kravet på att ha ett överskott i ekonomin, krävs ytterligare drygt 100 miljoner kronor per år.

– Med de kraftigt försämrade förutsättningarna är tyvärr de nu beslutade åtgärderna inte tillräckliga för att få en ekonomi i balans. Därför kommer förslag om ytterligare kostnadsminskningar att lämnas i det pågående plan- och budgetarbetet, säger Alf Jönsson.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev