Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag18.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Ekonomi

Högt betyg till den svenska vården

Publicerad: 2 September 2003, 11:52

Sjukvården i Sverige är effektiv och har måttliga kostnadsökningar jämfört med många andra länder. Detta trots ett ökande vårdbehov från en åldrande befolkning. Det visar färsk statistik från OECD.


Enligt siffror från den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD, Organisation for Economic Cooperation and Development, har sjukvårdskostnaderna i Sverige ökat med 52 procent sedan 1990. Det placerar Sverige bland de länder som har haft den lägsta ökningen - på Irland har kostnaderna till exempel ökat med 169 procent under samma period.

I de nordiska länderna har Norge haft den klart största kostnadsökningen med 120 procent, därefter följer Danmark med 72 procent. Finland är det land som har haft lägst kostnadsökning, 42 procent.  God kvalitet trots ekonomin  - Finland hade precis som Sverige en tuff ekonomisk situation under 1990-talet och de har som enda land i OECD minskat den andel av BNP som går till vården, säger Roger Molin, biträdande avdelningschef vid Landstingsförbundet.  - Statistiken visar också tydligt att de länder som har haft en stark ekonomisk utveckling har haft möjlighet att lägga större resurser på vården, därmed har också deras kostnader för sjukvård ökat kraftigt.  Sverige lade under 2001 8,7 procent av bruttonationalprodukten, BNP, på sjukvård, en ökning med 0,5 procentenheter sedan 1990. Tendensen var betydligt dystrare under stora delar av 1990-talet.  - På grund av den ekonomiska krisen i början av 1990-talet sjönk sjukvårdens andel av BNP rejält. Detta samtidigt som vårdbehovet ökade kraftigt. Trots det hårda ekonomiska trycket har sjukvården lyckats hålla uppe en god kvalitet, särskilt för den äldre delen av befolkningen, säger Roger Molin.  Av de 20 OECD-länder som har rapporterat sjukvårdens andel av BNP, tar sju länder större resurser i anspråk för sjukvården än Sverige, medan tolv länder använder en mindre andel av bnp.  Sverige har korta vårdtider  Sverige har en topplacering när det gäller medellivslängd och dessutom är andelen gamla i befolkningen hög. Enligt uppgifterna från OECD är 5,1 procent av befolkningen i Sverige över 80 år, vilket är den högsta siffran i Norden. Men trots att befolkningen är förhållandevis gammal har Sverige bland de kortaste vårdtiderna, i genomsnitt fem dagar.  - Att ligga länge på sjukhus ger inga medicinska fördelar. Även om vårdtiderna har kortats, vårdas det fortfarande lika många människor på våra sjukhus. Att befolkningen dessutom åldras visar att vården har genomgått en rejäl effektivisering under de senaste åren, utan att tappa sin kvalitet, säger Roger Molin.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev