tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ekonomi

HSAN får mer pengar - men Fammi läggs ned

Publicerad: 28 september 2005, 08:14

Fammi läggs ned. Men HSAN får mer pengar för att handläggningstiderna inte ska växa. Det är några av de sjukvårdspolitiska nyheterna i höstbudgeten.


Redan inför förra årets budget ville regeringens samarbetsparti vänsterpartiet lägga ned Familjemedicinska institutet, Fammi, så fort som möjligt. Och Landstingsförbundet - som tillsammans med Kommunförbundet och staten bildade Fammi 2002 - har tidigt klargjort att landstingen "är inte beredda att med en enda krona finansiera Fammi".

I budgetpropositionen för 2006 skriver regeringen att verksamheten i Fammi kommer att fortgå under nästa år. Avsikten är att därefter "på olika sätt ta tillvara de kunskaper som samlats och de verksamheter som påbörjats".

- När man startade Fammi så skulle det vara ett tidsbegränsat projekt. Och jag ändrar inte den inriktningen, utan det projektet tar slut, säger vård- och äldreomsorgsminister Ylva Johansson (s).

Hur tycker du att Fammi har fungerat?

- Jag tycker att det har funnits mycket bra med Fammi. Det vore dumt att inte tillvara de erfarenheter vi har vunnit därifrån.

Ifrågasatt av Statskontoret  Statskontoret har i en utvärdering ifrågasatt att staten ska engagera sig i Fammi och har hävdat att kommuner och landsting borde ta eget ansvar för att utveckla primärvården. Enligt Statskontoret skulle verksamheten även kunna inlemmas under till exempel Socialstyrelsen, Folkhälsoinstitutet och/eller Statens beredning för medicinsk utvärdering, SBU.

I höstbudgeten får Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, 2miljoner kronor i ökade anslag för att klara en ökad ärendetillströmning. Regeringen skriver att det är viktigt både för samhället, den anmälande individen och den vårdpersonal som anmäls, att handläggningstiderna inte blir för långa.

Planerar inte att nyanställa  Men Annica Marcus, generaldirektör på HSAN, säger att myndigheten inte planerar att nyanställa någon handläggare och att handläggningstiden på knappa fem månader inte behöver kortas.

- Jag tycker att handläggningen redan går ganska fort. De här ärendena kräver viss handläggningstid, för att alla berörda ska få chans att yttra sig. Det finns inte skäl att förkorta tiden ytterligare.

I Dagens Medicin nr 36/05 hävdade Läkemedelsverket att patientsäkerheten hotas av att enheten för medicinteknik inte hinner kontrollera bristfälliga medicintekniska produkter i sjukvården.

Sedan 2001 har antalet rapporter om olyckor och tillbud relaterade till medicintekniska produkter nästan tredubblats, utan att enheten fått ett öre extra. Läkemedelsverket krävde därför att budgeten skulle tredubblas under några års tid så att enheten kan anställa fler handläggare och förbättra kontrollen.

Men regeringens budgetproposition innehåller inga sådana nya pengar.

- Vi vet att det behövs ett tillskott. Men tyvärr har vi inte lyckats få till stånd mer medel, kommenterar departementssekreterare Jennie Hult på socialdepartementet.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev