måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ekonomi

Humana kan kräva Ivo på skadestånd

Publicerad: 21 juli 2023, 11:00

Humana släppte på fredagen sin delårsrapport för andra kvartalet 2023.

Foto: Caisa Rasmussen/TT

Den juridiska striden mot Ivo om assistansverksamheten har varit dyr – och Humana kan komma att kräva skadestånd. Det framgår av senaste delårsrapporten.

Ämnen i artikeln:

Juli 2023IvoÄldreomsorg

TT


Delårsrapporterande Humana gjorde som koncern en vinst före skatt på 31 miljoner kronor under andra kvartalet 2023. Det kan jämföras med vinsten på 27 miljoner kronor ett år tidigare. Nettoomsättningen ökade till 2,4 miljarder kronor, från 2,2 miljarder kronor.

Humana har varit i blåsväder i år. I januari fick bolaget sitt tillstånd för assistansverksamhet indraget av Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) som krävde att verksamheten avvecklades. I slutet av juni i upphävde förvaltningsrätten Ivos beslut, och Humanas aktie gjorde ett glädjeskutt på börsen.

Den juridiska striden mot Ivo har dock kostat bolaget mycket pengar.

”Oaktat möjligheten att begära skadestånd, vilket Humana ännu inte prövat, så kan konstateras att såväl första som andra kvartalet har påverkats väsentligt av såväl externa kostnader av engångskaraktär uppgående till 37 miljoner kronor som ett minskat antal assistanskunder motsvarande en årlig nettoomsättning på cirka 640 miljoner”, skriver bolaget i delårsrapporten.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev