onsdag29 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ekonomi

Humanas aktie tillfälligt stoppad på Stockholmsbörsen

Publicerad: 31 januari 2023, 13:21

Handeln med aktier i omsorgsbolaget Humana stoppades under cirka två timmar på tisdagen av börsen Nasdaq Stockholm. Foto: Cornelia Jönsson/TT

UPPDATERAD. Stockholmsbörsen stoppade på tisdagen tillfälligt handeln med aktier i vård- och omsorgsbolaget Humana.

Ämnen i artikeln:

IvoÄldreomsorg

Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


Strax efter klockan 13.00 meddelade börsen Nasdaq Stockholm att Humanas aktie hade handelsstoppats. Det innebär att det inte går att köpa eller sälja aktier i bolaget. Varför börsen stoppade handeln framgick inte av meddelandet. 

Läs också: Här är arbetsgivarna som sjuksköterskor gillar bäst 

Senare på eftermiddagen skickade Humana ut ett pressmeddelande om att Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, med omedelbar verkan återkallat tillståndet för dottern Humana Assistans. Återkallandet kommer att överklagas, enligt pressmeddelandet. 

Handeln i aktien återupptogs efter cirka två timmar på tisdagen. Då rasade aktien med över 50 procent på en i övrigt småsur börs.

Humana har cirka 18 000 medarbetare i Sverige, Norge, Finland och Danmark. Bolaget omsatte cirka sex miljarder kronor i Sverige under 2021 och var därmed en av de största privata aktörerna inom vård och omsorg, enligt konsultbolaget Grant Thornton.

Att handeln med aktier stoppas i ett bolag kan bero på flera saker, till exempel när inte hela marknaden har tillgång till samma information. Ett stopp kan vara från några minuter upp till – i ovanliga fall – flera dagar. Det är bara börsen eller Finansinspektionen som kan handelsstoppa en aktie. 

Den 9 februari släpper Humana ekonomiska siffror för hur bolaget gick under år 2022.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev