tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ekonomi

Hyrkostnaderna fortsätter att öka

Publicerad: 25 augusti 2017, 09:21

Hans Karlsson.

Foto: Anna Tärnhuvud/Bildbyrån

NY VERSION Några landsting går mot trenden men i merparten av landet fortsätter kostnaderna för inhyrd vårdpersonal att öka, enligt Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.


JK


180 miljoner kronor. Så mycket har landstingens hyrkostnader ökat under andra kvartalet 2017, jämfört med samma period föregående år. Bara i Region Östergötland, Region Skåne och Landstinget i Kalmar har kostnaderna minskat medan de har ökat i de övriga 18 landstingen och regionerna.

Kostnaden för hyrsjuksköterskor ökade med totalt 42 procent, eller ungefär 170 miljoner kronor vid en jämförelse mellan första halvåret 2017 och motsvarande period 2016. Kostnaden för hyrläkare ökar med 9 procent, vilket motsvarar 140 miljoner kronor, för samma tidsperiod.

Detta trots att landstingen och regionerna gemensamt har satt målet att senast den 1 januari 2019 vara oberoende av hyrpersonal.

– Med egna medarbetare skapas kontinuitet vilket är en förutsättning för säker vård för patienterna. För många, inte minst äldre och kroniskt sjuka som ofta söker vård, innebär det en trygghet att möta samma vårdpersonal, personer som har god kunskap om patienterna och deras behov. Därför är arbetet med att minska beroendet av inhyrd personal så viktigt, säger Hans Karlsson, chef för avdelningen för vård och omsorg vid SKL, i ett uttalande på organisationens hemsida.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev