Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ekonomi

Ingen brist på specialistläkare

Publicerad: 21 juni 2011, 08:30

Nya siffror visar att det inte verkar bli någon generell brist på färdiga specialistläkare. Inom några områden utbildas till och med fler än vad som slutar.


En tidigare prognos från Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, pekade på en kommande brist på specialistläkare.

Men enligt nya siffror blir det ingen brist, tvärtom verkar det bli överskott inom vissa specialiteter sett över en femårsperiod.

Orsaken är inte någon snabb förändring bland ST-läkarna. I stället handlar det om att SKL fått ett mer komplett underlag eftersom statistiken man utgått ifrån tidigare inte hade med siffror för Stockholm.

– Läkarsituationen i Stockholm ser annorlunda ut än i övriga landet så det förbättrar ju statistiken. Förutom läkartätheten så tar man också stort ansvar för utbildningen till specialist. Jag hoppas att det kommer övriga landet till godo så småningom, säger Barbro Emriksdotter, handläggare på SKL.

Och tillskottet i siffrorna har alltså gjort att läget ser bättre ut än man tidigare trodde.

– Den stora dippen som vi trodde skulle komma förut ser jag inte längre. Om antalet ST-läkare hålls kvar på den nivån vi har nu så kommer det att bli en nettoökning efter de kommande fem åren, säger hon.

Ökningen är dock inte generell. I de flesta specialiteter kommer antalet utbildade specialister att gå jämnt upp med dem som slutar. Inom de internmedicinska specialiteterna utbildas enligt prognosen däremot fler nya specialister än vad som slutar.

Läs mer:

Rapport från SKL (i PDF-format, extern länk)

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News