Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ekonomi

Inte rätt till betald resa för EU-vård

Publicerad: 1 mars 2005, 12:39

Svenska patienter som på egen hand söker vård i andra EU-länder har inte rätt att få ersättning för sina resekostnader, enligt Försäkringskassan och socialdepartements arbetsgrupp om EU-vård.


Som Dagens Medicin berättade i nr 8/05 har Försäkringskassan nu lagt fram nationella riktlinjer för att underlätta de lokala försäkringskassornas handläggning av EU-vårdärenden. Det handlar bland annat om att svenska patienter har rätt att få vård på privatfinansierade sjukhus i andra EU-länder ersatt och att EU-vården ingår i högkostnadsskyddet.

Försäkringskassan arbetar just nu med ett rättsligt ställningstagande i en mer komplicerad fråga; frågan om staten också ska tvingas betala patientens resekostnader för att få vård i andra EU-länder.

Förslaget till beslut är enligt vad Dagens Medicin erfar att resekostnaderna inte ska ersättas. Samma ställningstagande gör den arbetsgrupp på socialdepartementet som arbetar med att lägga förslag till en nationell lagstiftning kring EU-vården.

- Om ett landsting skickar en patient till ett annat landsting eller ett annat EU-land för vård, då ingår resan. Men om patienten själv väljer att åka till ett annat landsting eller till ett annat EU-land, då får man inte sjukresan betald, säger Björn Reuterstrand, som är rättschef på socialdepartementet.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev