Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ekonomi

Kan Socialstyrelsen förbättra julen?

Publicerad: 14 januari 2013, 07:11

Både sjukdomar och våld kan minska om Socialstyrelsen rycker in och ändrar på de svenska jul- och nyårstraditionerna. Det anser en psykoterapeut i ett brev till myndigheten.


I brevet står att både jul och nyår innebär en ökad risk för våld inom relationer och att den ensamhet som långhelgerna medför också innebär en ökad sjukdomsrisk, något som bland annat ska vara belagt i en engelsk studie som omfattade fem miljoner ensamma äldre.

Dessutom stänger hela Sverige vid tolvtiden på julafton och i många fall går det, enligt författaren, inte ens för ensamma människor att gå ut och köpa en dagstidning eller att ta en kaffe.

Därför undrar den brevskrivande psykoterapeuten om inte Socialstyrelsen har  möjlighet att påverka svenska jul- och nyårstraditioner till att bli mer öppna så att samhället kan bli mer levande under långhelgerna och dagstidningar kommer ut?

I sitt svar konstaterar Socialstyrelsen att frågan kring sambandet mellan ensamhet och psykisk ohälsa är viktigt men att myndigheten har svårt att rekommendera butiker och caféer att ha utvidgade öppettider under storhelger.

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev