Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ekonomi

Karolinska inför anställningsstopp

Publicerad: 29 april 2019, 12:51

Foto: Adam Wrafter/Bildbyrån

För att få ordning på ekonomin gäller anställningsstopp från och med 1 maj och tillsvidare, meddelar sjukhuset.

Ämnen i artikeln:

Karolinska universitetssjukhuset

Sara Heyman

sara.heyman@dagensmedicin.se


Åtgärdspaketet har fått ett namn. Det heter Ekonomi i balans, framgår i ett pressmeddelande på sjukhusets hemsida. Den nya sjukhusdirektören Björn Zoëga blir den som kan ta beslut om eventuella dispenser från anställningsstoppet.

Bakgrunden är det krisande ekonomiska läget. Ytterligare besparingar, utöver de som redan planerats, på 500 – 600 miljoner, kommer att behöva genomföras.

– Anställningsstopp är en sjukhusgemensam åtgärd som tillsammans med ett centralt dispensförfarande vidtas för att få full kontroll över personalkostnaderna. Personalkostnaderna är av naturliga skäl vår största kostnadspost och har därför stor påverkan på vår ekonomi. Vi kommer att göra noggranna bedömningar bland annat kring patientsäkerhet av om och var det behövs anställas personal, och vi kommer att prioritera vårdnära personal, säger hr-direktör Patricia Enocsson i pressmeddelandet.

Patricia Enocsson skriver i ett sms till Dagens Medicin att anställningsstoppet även innefattar hyrpersonal och att nya avtal med hyrbolag, likt alla andra dispenser efter den 1 maj, ska godkännas av sjukhusdirektören.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev