Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ekonomi

Klart vilka mottagningar som ska ingå i Vårdval Stockholm

Publicerad: 12 september 2007, 11:18

Nu är det klart vilka mottagningar som föreslås få ingå när Vårdval Stockholm kör igång vid årsskiftet. Intresset är stort och ingen av de totalt 523 som ansökt har hittills fått nej.


Stockholm kan få 84 nya husläkarmottagningar, 33 nya barnavårdcentraler och 42 nya fotsjukvårdsmottagningar.

Den 31 augusti gick ansökningstiden ut för att starta mottagningar inom ramen för Vårdval Stockholm. Alla som uppfyller kraven för så kallad auktorisation får grönt ljus och nu är det klart vilka som föreslås få köra igång till årsskiftet. Anstormningen av ansökningar består av:

■ 236 mottagningar som vill starta husläkarverksamhet, varav 160 är privata vårdgivare.

■ 163 barnavårdcentraler, BVC. varav 76 är privata vårdgivare.

■ 124 mottagningar inom fotsjukvård, där 100 är privata.

Stockholm ser ut att få behålla alla husläkarmottagningar som redan finns. Utöver dem vill 84 nya husläkarmottagningar starta. Från flera håll har det uttryckts oro över att vårdtunga områden skulle dräneras på mottagningar, men i tjänstutlåtandet från Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning konstateras att överraskande många vårdgivare har ansökt om att få starta i socioekonomiskt belastade områden som till exempel Kista, Rinkeby, Tensta och Spånga.

Fotsjukvården visar också intresse för att starta nytt i vårdtunga områden. Däremot är intresset inom barnhälsovården koncentrerat till Stockholm innerstad.

Totalt föreslås 168 husläkarmottagningar, 124 barnhälsovårdsmottagningar och 83 fotsjukvårdsmottagningar auktoriseras och därmed få ingå i systemet från den 1 januari 2008. Ingen ansökan har fått nej, däremot är det flera som måste komplettera sina ansökningar.

Inom de närmsta veckorna fattar de tre sjukvårdsutskotten det slutgiltiga beslutet om vilka mottagningar som får starta i respektive område. Sedan är det upp till vårdgivarna om de verkligen vill köra igång - de har ett år på sig.

Åsa Erlandson

Läs förteckningen över vilka vårdgivare som auktoriserats här

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News