Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ekonomi

Konflikt bakom stängning

Publicerad: 24 januari 2011, 10:56

En konflikt mellan läkare och ledning fanns bland orsakerna när akutsjukvården i Varberg reducerades i helgen. Nu kallas till presskonferens om framtiden.


Den senaste veckan har det varit brist på vårdplatser vid Hallands sjukhus Varberg eftersom det har varit ett högre patienttryck än vanligt samtidigt som vinterkräksjukan drabbat både personal och patienter på sjukhuset. En avdelning stängdes och flera planerade ortopedioperationer fick ställas in.

I onsdags infördes så kallat stabsläge, där sjukhusledningen kontinuerligt följer situationen på sjukhuset.

Och i fredags beslutades att reducera den akuta vården under helgen.

Mellan 15.00 i fredags och 08.00 i dag, måndag, hänvisades patienter med ortopediska eller kirurgiska besvär till närliggande sjukhus, förutom i fall då omedelbar vård krävdes.

Bidragande orsak till krisläget är också en konflikt mellan sjukhusledningen och läkare på akuten efter två avvikelser där det funnits en risk att patienter inte skulle få läkarbedömning i tid.

– Det har genomförts händelseutredningar och vi kommer att anmäla händelserna till Socialstyrelsen enligt lex Maria, säger sjukhuschefen Anders Dybjer, i ett pressmeddelande.

Företrädare för läkarna ger dock en annan bild.

– På varje sjukhus finns det ett system med rapportering av avvikelser. I Varberg har man i stället sedan en tid använt ett angivarsystem mot personal som man tycker har gjort sig skyldig till olika incidenter och då riktat kritiken mot individen i stället för systemet. Två av våra medarbetare har råkat väldigt illa ut vilket har lett till att många medarbetare mår dåligt och har svårt att fullfölja och göra ett bra jobb på akutmottagningen, säger Thomas Zilling, huvudskyddsombud för läkarna vid sjukhuset, till Hallandsekot.

Vid lunchtid i dag, måndag, håller Region Halland en presskonferens om hur läget ser ut inför den kommande veckan.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News