Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ekonomi

Kostsam flygtransport till överbelagt sjukhus kritiseras

Publicerad: 4 augusti 2010, 11:18

En mamma och hennes nyfödda barn flögs i helikopter från Östersund till Göteborg – där det redan var stora problem med överbeläggningar. Nu ifrågasätts hanteringen från politiskt håll.


Neddragningar under sommaren gör att Sahlgrenska universitetssjukhuset/Östra i Göteborg har brist på vårdplatser för nyfödda barn, vilket Dagens Medicin rapporterade om tidigare i veckan. Nu uppmärksammar Sveriges Radio Göteborg ett aktuellt fall där en mamma och hennes för tidigt födda barn flugits ned med ambulanshelikopter från Norrland till det överfulla sjukhuset.

Mamman har flyttat till Östersund men är fortfarande skriven i Öckerö kommun utanför Göteborg. Trots att transporten kostade omkring 50 000 kronor gjorde ansvariga i Göteborg bedömningen att det skulle löna sig att ta hem henne.

– Jag kan förstå att det låter orimligt, men vi har också skattebetalarnas pengar att ta hänsyn till, säger Ingemar Tessin, verksamhetschef för neonatalogin vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, till Sveriges Radio Göteborg.

Den berörda familjen är upprörd över att mamman inte fick stanna på Östersunds sjukhus, där det fanns gott om plats. Jonas Andersson (FP), ordförande för Västra Götalandsregionens hälso- och sjukvårdsutskott, har viss förståelse för kritiken.

– På den beskrivningen jag har fått så känns det märkligt hanterat och som att man har tappat bort patientperspektivet, säger han till lokalradion.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev