Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ekonomi

Kraven skärpta på enda chefen från förra seklet

Publicerad: 11 april 2006, 12:39

- Min företrädare satt i 24 år, säger han. På eftertänksam småländska säger Hans Gränefält att han inte har funderat mycket på varför han suttit såpass länge. Han trivs med jobbet och vardagen går.


- Frågan handlar ju ibland om att inte bli ombedd att flytta på sig mer än att själv välja att gå. På något vis känns det som om min ambition inte har varit att till varje pris göra en karriär genom att flytta land och rike runt. Landstinget har en stabil grundorganisation och därför har jag kunnat verka med någorlunda liknande uppdrag och jag känner mig hemtam här, säger han.

Hans Gränefält är samhällsekonom i grunden och tillträdde 1997 som sjukhusdirektör för Höglandssjukhuset i Eksjö/Nässjö. Efter något år utvidgades hans ansvarsområde med primärvården i sex kommuner. Han tror att en anledning till att han suttit länge är Landstinget i Jönköpings läns trygga organisation.

- Landstingsledningen har förändrats mer på grund av ålder än omorganisation, i stort sett ser den likadan ut som när jag började. Jag tror inte att man i dag kan leda ett sjukvårdsområde om man inte kan upprätthålla en god relation med sin formella uppdragsgivare. Det är väldigt viktigt att jag är lyhörd och lojal mot beslut, men det innebär inte att jag inte har rätt att ha åsikter under resan.

Hans Gränefälts arbete som sjukvårdsdirektör har förändrats under åren. Kraven på honom att redovisa resultat har ökat. Fler variabler har kommit in i arbetsekvationen, som tillgänglighet, rekrytering, säkerhetsarbete och medicinska resultat.

- Sådant kontrollerades inte lika mycket förut. Då var det viktigt att hålla sin budget, nu är det mer koncentration på att även innehållsmässiga delar redovisas. På det viset har det förändrats. Det är bättre överblick och kontroll och ett tydligare uppdrag.

En av de tuffaste frågor Hans Gränefält alltmer brottas med är rekryteringsfrågan. Att kunna fylla organisationen med 20 000 människor, varje dag, året runt.

- Ibland kan det kännas som ett omöjligt uppdrag, och då kan jag tänka när jag åker hem att, nej, nu orkar jag inte mer. Tänk om detta vore löst, då skulle jag kunna göra mycket mer av organisationen. Men för att vara en landsbygd har vi ändå lyckats väldigt bra, det gäller att inte ge upp.

Hur ser den ultimata ledningen av ett sjukhus ut?

- När man bygger en organisation som svensk hälso- och sjukvård kan man känna sig väldigt ensam i ett helhetsansvar. Jag skulle vilja ha fler människor i ett sådant här system som bidrar till att helheten blir den bästa, inte bara varje liten del.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev