Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ekonomi

Kritiserad flyktingmottagning förlorar avtal med landsting

Publicerad: 10 juni 2009, 11:52

Patientsäkerheten kunde inte garanteras och nu häver Stockholms läns landsting med omedelbar verkan avtalet med Flyktingmedicinskt centrum. (Ny version 15.09)


Efter att Socialstyrelsen i januari kritiserat Flyktingmedicinskt centrum, FMC, för stora brister, som bland annat lett till att en kvinna fick sin hiv-diagnos försenad och en pojke felaktigt fick beskedet att han var hiv-smittad, tillsatte Stockholms läns landsting en medicinsk revision av verksamheten.

Denna är nu klar och visar enligt ett pressmeddelande från landstinget att FMC fortfarande dras med stora problem. Landstinget pekar bland annat på otillräcklig läkarkompetens, avsteg från smittskyddslagen samt att arbetsuppgifter har överlåtits på personal som inte haft tillräcklig kompetens.

Bristerna är så allvarliga att landstinget från och med lördag, den 13 juni, inte längre kommer att anlita FMC, som drivs av sjukvårdsföretaget Avesina. Patienterna kommer i stället i första hand att hänvisas till fem vårdcentraler i Stockholms läns landsting.

Henrik Almkvist, chefläkare för hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning, betonar att det allra viktigaste i nuläget är att ta hand om patienterna på bästa sätt och säkerställa vårdens medicinska kvalitet.

Revisionsrapporten är sekretessbelagd med hänvisning till att den innehåller genomgångar av enskilda patientjournaler. Den har dock skickats till Socialstyrelsen, vilket enligt Henrik Almkvist kan ses som en informell lex Mariaanmälan.

– Jag är arg, och inte minst förvånad. Alla de verksamheter som jag känner till har fått kritik av Socialstyrelsen gör allt för att rätta till bristerna. Vår revision visar att så inte varit fallet på FMC, den dåliga patientsäkerheten fortsätter, säger han.

Relaterat material

Hårt kritiserad flyktingvård har gjort mångmiljonvinster

Socialstyrelsen kritiserar Flyktingmedicinskt centrum

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev