Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ekonomi

Kronikersatsning missade kronikerperspektiv

Publicerad: 19 juni 2018, 13:59

Foto: Thinkstock

De 450 miljoner kronor som regeringen satsat på att förbättra vården för personer med kroniska sjukdomar missade i mångt och mycket just kronikerna. Det visar en uppföljning från Vårdanalys.


Ämnen i artikeln:

Myndigheten för vård- och omsorgsanalys

Myndigheten för vård och omsorgsanalys, Vårdanalys, har granskat satsningen som genomfördes mellan 2014 och 2017 och landar i att den var lovvärd men samarbetet måste fortsätta och breddas.

Efter återbetalningar satsades totalt 425 miljoner kronor. Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, fick tillsammans med regioner och landsting cirka 224 miljoner kronor, Socialstyrelsen 113 miljoner kronor och professions- och patientorganisationer 24 miljoner kronor.

Även om majoriteten av satsningarna skett i samverkan har inte patienternas kunskaper tagits tillvara på ett systematiskt sätt.

”Arbetet handlar fortfarande mycket om att utveckla hälso- och sjukvården för patienter, inte med dem”, skriver Vårdanalys.

Myndigheten konstaterar vidare att satsningen på kort sikt inte förväntas leda till genomgripande förändringar för personer med kroniska sjukdomar.

I sina rekommendationer till landstingen anser Vårdanalys bland annat att patientperspektivet i kunskapsstyrningen både behöver tydliggöras och utvecklas. Myndigheten rekommenderar även regeringen att säkra en nationell uppföljning av det fortsatta arbetet kring kunskapsstyrningen.

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev