Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ekonomi

Kry säger upp hundratals anställda

Publicerad: 1 november 2022, 07:08

Kry säger upp 10 procent av personalen för att vända lönsamheten.

Foto: Johan Nilsson/TT

UPPDATERAD. Kry krymper personalstyrkan igen. Samtidigt flaggar det nya politiska styret i Stockholm för att det är slut med den så kallade inomlänsersättningen, vilket drabbar Kry mest.

Ämnen i artikeln:

Digital vårdKryRegion StockholmDoktor.seNätläkarbolagToppnyheterToppnyheter ArbetslivToppnyheter E-hälsa

T


Kry säger upp ytterligare 10 procent av sin personalstyrka, vilket motsvarar omkring 300 personer. Detta för att bolaget vill att lönsamheten ska vända inom 18–24 månader, rapporterar Dagens Industri.

Läs också: Miljardförlust för Kry – personalkostnaderna skenade 

Redan i maj aviserade Kry ett sparpaket som innebar att omkring 100 anställda fick lämna bolaget. Enligt Kry går verksamheten i princip redan med vinst i Sverige.

– Vi är i en relativt god sits. Men vi måste se till att vårt bolag finns i 50–100 år för att lösa ett trasigt vårdsystem, säger Krys operativa chef Kalle Conneryd Lundgren till Dagens Industri.

Samtidigt uppger Svenska Dagbladet att det nya styret i Region Stockholm med S, C, MP och V som stödparti vill ta bort den så kallade inomlänsersättningen på 300 kronor. Den extra ersättningen går till vårdcentraler som tar emot patienter som inte är listade hos dem. 

Enligt Svenska Dagbladet har Region Stockholm hittills i år betalat ut 124 miljoner kronor i ersättning för digitala besök av patienter som är antingen olistade eller listade på annan vårdcentral. Över 60 procent av pengarna, eller 74,1 miljoner kronor, har gått till Krys vårdcentral på Sibyllegatan på Östermalm. Näst mest har Doktor.se i Norra Djurgårdsstaden kvitterat ut: 35,2 miljoner kronor.

Läs också: Nätläkarna kostar regionerna en miljard 

Men snart kan det vara slut med det. S och V aviserade redan förra hösten, när partierna satt i opposition i regionen, att de ville ändra så att ersättningen för digitala inomlänsbesök skulle ingå i den fasta ersättningen.

– Precis som att vårdcentraler inte får extra betalt för telefonbesök ska vårdgivare inte heller få särskild ersättning för ett digitalt besök, säger Jonas Lindberg, regionfullmäktigeledamot för V, till Svenska Dagbladet.

Enligt honom kan det bli aktuellt med en regeländring ”någon gång under 2023”.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev