måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ekonomi

Kvalitetsregister tillsvidare utan pengar efter polisutredning

Publicerad: 28 februari 2019, 13:20

Enligt Sveriges Radio har betalkortet bland annat använts för att köpa en synth, en avancerad speldator och två tv-apparater. Foto: Photos.com, genrebild

Efter allvarliga brister i den ekonomiska hanteringen styps nu pengarna till ett av de svenska kvalitetsregistren. Samtidigt krävs registerhållaren på över en halv miljon kronor och kan skiljas från sitt uppdrag.


JK


– Vi beviljar i nuläget inga pengar för 2019. Vi vill avvakta och se vad polisutredningen resulterar i, säger Agneta Jansmyr, ordförande för Nationella ledningsfunktionen för kvalitetsregistren, till Sveriges Radio.

Hon uppger att det undersöks om verksamheten för det aktuella kvalitetsregistret kan flyttas till en annan region.

Bakgrunden är en extern granskning av kvalitetsregistret som startade i november i fjol och som visade att det saknades redovisning för 621 av totalt 668 transaktioner genomförda med ett betalkort knutet till registret. Det rör sig bland annat om 37 kontantuttag på 104 269 kronor och totalt användes kortet vid 596 tillfällen för olika inköp på totalt 664 072 kronor. Allt enligt ett pressmeddelande från den region där kvalitetsregistret i nuläget har sin verksamhet.

Enligt pressmeddelandet framgår också att regionen kräver tillbaka de belopp där det saknas redovisning och att regionen har inlett en process för att skilja registerhållaren från sitt uppdrag. Registret finansieras i huvudsak med medel från staten och huvudmän, och har den aktuella regionen som huvudman.

Polisen ska utreda om hanteringen av betalkortet inneburit en brottslig handling.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev