fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ekonomi

Kyrkan är mer förändringskraftig än sjukvården

Publicerad: 23 maj 2007, 07:00

DEBATT Nu är vi ständigt uppkopplade till ett fantastiskt medie­utbud, studerar på nätuniversitetet och deklarerar på nätet. Vi är online med det mesta som intresserar, engagerar och bekymrar oss. Utom vår hälsa, skriver Bo Dahlbom, professor vid IT-universitetet i Göteborg.


Den svenska sjukvården har på ett häpnadsväckande sätt lyckats stå vid sidan om det senaste decenniets fantastiska teknikutveckling. Den bedriver sin verksamhet som den gjorde på 1900-talet med manuell administration, telefontider, besökstider och kölappar.

Sjukvården är en professionell byråkrati där verksamheten har makten över administration och ekonomi. Starka professioner bevakar sitt kunskapsprivilegium och arbetssätt. Om grafikerna på våra tidningar hade haft samma inflytande som läkarna hade vi fortfarande tryckt tidningar med manuell blysättning och motiverat detta med kvalitet och tillförlitlighet.

Sjukvårdens  organisation lever vidare tack vare svaga och inkompetenta ägare. Organisation och arbetssätt lever vidare tack vare att sjukvården slipper verka på kommersiella villkor. Kunderna har en historia av konstant underläge gentemot en profession som definierar sig som ofelbar och därför motarbetar kvalitetskontroll och offentlig insyn.

En högteknologisk massmarknadsverksamhet i snabb utveckling som sjukvården kräver stordrift med starka ägare och en ledning med stor utvecklingsbudget för att kunna drivas effektivt och utvecklas snabbt genom ständig automatisering, omorganisering, outsourcing och kvalitetssäkring. Det offentliga, som i bästa fall kan hantera förvaltning, ska köpa sådan verksamhet, inte driva den själv.

I 2000-talets kommersiella samhälle, där fokus har flyttats från fabriker till marknad, kommer vi snart alla att inse att kvalitet i offen­t­ligt finansierad verksamhet bäst garanteras genom kompetenta inköpsfunktioner och möjligheter för med­borgarna att rösta med fötterna. Jag vill kunna handla min vård på samma sätt som jag handlar min mat, min bil och min bostad. Och jag vill kunna använda den senaste tekniken.

Jag är inte särskilt intresserad av att träffa en läkare, däremot vill jag ha svar på några rätt enkla frågor. Vad är detta? Ska det kännas så här? Går det över av sig själv eller måste jag göra något?

Det är möjligt att den svenska sjukvården är godtagbar när det gäller svårt sjuka människor som har lagts in för behandling, särskilt om vi inte begär att den ska vara på samma nivå som i rikare länder. Men när det gäller oss, till synes friska människor, med mer bagatellartade åkommor och besvär är den illa organiserad, auktoritär, primitiv, och i otakt med tiden. De åkommor vi drabbas av har andra haft förut. De flesta diagnoser är enkla och behandlingsmetoderna rutin. De borde kunna klaras av genom självbetjäning på nätet.

Professionella byråkratier måste förändras inifrån. Jag vet att många läkare och sjuksköterskor delar min irritation och besvikelse över den svenska sjukvården, men det är på er det hänger om det ska bli någon förändring. Det svenska försvaret genomgår just nu en fantastisk förändring och initiativet kommer   från verksamheten själv.

I jämförelse med sjukvården framstår till och med svenska kyrkan i dag som förändringskraftig

Bo Dahlbom, professor, IT-universitetet i Göteborg, aktuell med boken Sveriges framtid (Liber).

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev