Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ekonomi

Lägre kostnader när Zoloft förlorar patent

Publicerad: 14 september 2005, 07:34

Landstingens kostnader för läkemedel kan komma att minska med 200 till 300miljoner kronor när Zoloft, Sveriges mest sålda läkemedel, förlorar sitt patent i oktober i år. Konkurrerande generiska preparat väntas ge kraftiga prissänkningar.


Det antidepressiva Zoloft, som var det läkemedel som sålde mest i Sverige både 2003 och 2004, kommer att mötas av hård konkurrens från generiska produkter när patentet går ut den 28 oktober. Hittills har 14 kopior av Zoloft med den aktiva substansen sertralin ansökt om att ingå i läkemedelsförmånen.   Under 2004 uppgick försäljningen av Zoloft, inklusive parallellhandel, i Sverige till 386 miljoner kronor, enligt Läkemedelsstatistik AB.

Att priset kommer att falla är säkert men med hur mycket vet ingen i dag. Som exempel kan nämnas att när den storsäljande kolesterolsänkaren Zocord tappade sitt patent sjönk priset som mest med 95 procent, medan priset på Losec bara sjönk med 50 procent när patentet gick ut.

Svårt att göra uppskattning  Sten Iwarson, ordförande i läkemedelskommittéernas ordförandekollegium, menar att det är mycket svårt att göra en uppskattning av vad som kommer att ske. En osäker faktor är till exempel hur patienterna kommer att reagera.

- Psykiatriska patienter och deras läkare är ofta ovilliga att byta preparat om det läkemedel de använder fungerar bra, säger han.

Vid tidigare patentutgångar har dynamiska effekter förekommit. När Zocord förlorade sitt patent sjönk inte bara priset, försäljningen steg samtidigt. Men Sten Iwarson tror inte att det kommer att ske med Zoloft.

- Jag tror inte att den kostnad som Zoloft hittills har betingat har varit ett hinder för att någon patient skulle få det, säger han.

Anders Norberg, vd för det nystartade företaget Omnia Generics, är en av dem som kommer att utmana Pfizers storsäljande antidepressiva läkemedel. Han tror på ett kraftigt prisfall.

- Priserna kommer att falla med 60-70procent, säger han.  Det skulle i så fall innebära att sjukvården gör besparingar på antidepressiva preparat på drygt 300 miljoner kronor.

Tror på 50-procentigt prisfall  Just nu har Omnia Generics en ansökan hos Läkemedelsverket för godkännande av Sertralin Omnia. När patentet för Zoloft går ut den 28 oktober får Omnia Generics börja ta in sertralin till Sverige.

Totalt beräknas staten ha sparat närmare 3 miljarder kronor sedan så kallad generisk substitution infördes i oktober 2002. Det innebär att apoteket lämnar ut den billigaste versionen av ett läkemedel, något som gynnar både parallellimport och generiska kopior.

I Västra Götalandsregionen räknar läkemedelschef Hans Ekman med en reducering på 50 procent av nuvarande kostnader för Zoloft.  - Det innebär en besparing under år 2006 på 30,8 miljoner kronor. Men redan i år räknar vi med att spara 3 miljoner, säger han.

Om man använder Västra Götalands beräkningar för hela riket skulle patentutgången för Zoloft innebära minskade läkemedelskostnader på 180 miljoner kronor.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev