Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ekonomi

Läkare krävs på miljoner av Region Skåne

Publicerad: 14 maj 2018, 07:08

Foto: Thinkstock

Den ena vägrar lämna in tidböcker, den andra saknar helt journaler. Två psykiatriker i Skåne krävs på 13 respektive 11 miljoner kronor av regionen.


Ämnen i artikeln:

Region Skåne

Missförhållandena upptäcktes när Region Skåne nyligen gjorde en revision av tio privatpraktiserande psykiatriker.

Den läkare som krävs på drygt 13 miljoner kronor har varit kritisk mot regionens granskningar av psykoterapi. Trots ett flertal påstötningar har han motsatt sig att komma in med de tidböcker och journaler som regionen begärt. Han krävs nu på samtliga utbetalda ersättningar för den tid som granskningen avser, från 2008 till 2018, skriver Kristianstadsbladet.

Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning skriver i beslutet att läkaren inte längre har rätt att bedriva verksamhet enligt lagen om läkarvårdsersättning, och att han i framtiden inte kommer att få någon ersättning för utfört arbete.

Regionen kommer även att skicka en anmälan till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, om att läkaren har omöjliggjort granskning.

I fallet med den andra läkaren handlar det inte om brist på transparens, förklarar Bim Soerlich, hälso- och sjukvårdsstrateg på Region Skåne, för Dagens Medicin. Det finns helt enkelt inga journaler att visa. Den psykiatern krävs nu på en återbetalning av 11 miljoner kronor och förlorar rätten att bedriva verksamhet enligt lagen om läkarvårdsersättning.

TT/DAGENS MEDICIN

Ämnen i artikeln:

Region Skåne

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev