fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ekonomi

Läkare kritiserar Riksrevisionen

Publicerad: 23 januari 2014, 10:00

Det vore förödande att strypa satsningen på kvalitetsregister, anser läkare som vänder sig mot att Riksrevisionen ber regeringen minska satsningen på register.


Enligt en studie som publicerades i dag, torsdag, är dödligheten 30 procent lägre 30 dagar efter en hjärtinfarkt i Sverige än i Storbritannien, se länkad artikel. Författarna till en debattartikel i Svenska Dagbladet, varav några är knutna till kvalitetsregistret Swedeheart, kopplar ihop de goda resultaten med hur svensk hjärtsjukvård arbetar med kvalitetsregister.

”Swedeheart har i sina årliga rapporter kunnat visa hur kvaliteten och följsamheten till riktlinjer ökat dramatiskt under de senaste 10–15 åren genom att vården registrerats kontinuerligt, jämförts öppet och publicerats offentligt. Detta har följts av en kontinuerligt förbättrad livskvalitet, färre återinsjuknanden och en förbättrad överlevnad för våra patienter”, skriver de.

De lyfter också fram den roll kvalitetsregister har när nya läkemedel introduceras. Resultat som syns i kvalitetsregister visar vilken effekt läkemedel har i verkligheten, menar de, och framhåller att ett läkemedel före godkännande endast har testats på särskilt utvalda patienter av särskilt utvalda läkare.

I internationella sammanhang får ofta svenska kvalitetsregister positiv uppmärksamhet och artikelförfattarna anser att det är förvånande att Riksrevisionen har bett regeringen att minska satsningen på register.

Författarna till debattartikeln är läkare och forskare från flera svenska sjukhus.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev