Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ekonomi

Läkare och hälsofilosofer i sommarradion

Publicerad: 27 juni 2016, 14:25

Hannah Akuffo.

Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Bland årets sommarvärdar finns Hannah Akuffo, professor i parasitologi och före detta rådgivare åt WHO, Gunhild Stordalen, läkare, miljardärfru och miljöaktivist, som också kämpar mot en allvarlig sjukdom. Och Johan Holmsäter, grundare av Friskis & Svettis.


Tre sommarpratare med anknytning till hälso- och sjukvården kommer att gästa Sommar i P1 i år. En av dem är Hannah Akuffo, professor i parasitologi med en ledande roll på Sidas enhet för internationellt samarbete kring forskning om tropiska sjukdomar och före detta rådgivare i världshälsoorganisationen, WHO.

– Inte för att jag behöver terapi, men att ha tid för att stanna upp och fundera på saker tycker jag har varit en intressant process för mig, säger Hannah Akuffo till Dagens Medicin.

Hennes sommarprat, den16 augusti, kommer bland annat att handla om favoritparasiten som gjort henne till ”leishmaniac”.

– Jag vill inte avslöja för mycket, men jag ska förklara vad leishmaniasis är för sjukdom och varför jag beskriver mig själv som ”leishmaniac”.

Det kommer också att handla om hennes bakgrund, om när hon flyttade till Sverige som ung och möttes av jantelagen. Om hennes lärdomar i livet och samhällsförändringen i Sverige under de 30 år Hannah Akuffo bott här. Exakt vad eller vilka lärdomar vill hon inte avslöja än.

– Det är saker som jag har funderat på för att det har påverkat mig. Det är inte så lätt att förstå varför folk reagerar som de gör när man kommer hit, det tar tid innan man lärt sig.

Mötet med Sverige är speciellt, Hannah Akuffo säger att hon kanske hade för höga förväntningar.

– Det är så många som hör talas om Sverige, att det är så fint, och då kan man inte förstå de här sakerna och det blir plågsamt – allting är så bra här, vad är det som händer, är det jag eller vad är det för någonting, sådana funderingar, säger Hannah Akuffo.

Redan imorgon kan man höra Gunhild Stordalen, läkaren som har ett stort engagemang för miljö och människor. Hon ligger bakom organisationer som EAT och Stordalen Foundation, har fått pris som årets miljöhjälte av Världsnaturfonden och under senare år kämpar hon mot den ovanliga och allvarliga bindvävssjukdomen systemisk skleros.

– Jag är miljöaktivist, läkare och miljardärfru. Jag är också allvarligt sjuk. Min bästa smärtlindring är att jobba med något som är viktigare än mitt eget liv, då kan jag leda bort tankarna till annat. Bort från smärtan, obehaget och min egen eländighet. Till mitt hjärtebarn EAT och en av vår tids största utmaningar: hur vi ska säkra hälsosam, näringsrik mat till en växande världsbefolkning, utan att överträda planetens ekologiska gränser, säger Gunhild Stordalen till radion.

Där emellan, den 25 juli, kommer även Johan Holmsäter, hälsofilosofen och grundaren av Friskis & Svettis, att gästa etern. Hans berättelse kommer att handla om livskvalitet, hälsa och livsstilsfilosofi enligt uppgifter till radion.

Sommarpratare att hålla koll på:

■ Gunhild Stordalen 28 juni
■ Johan Holmsäter 25 juli
■ Hannah Akuffo 16 augusti

VICTORIA MAAHERRA

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News