Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ekonomi

Läkare som hade sex med patient behåller legitimation

Publicerad: 23 december 2008, 14:01

Den läkare som hade oralsex med en patient på en vårdcentral hösten 2007 får behålla sin legitimation. Det har Hälso- och sjukvården ansvarsnämnd, HSAN, beslutat.


Det var i slutet av oktober i fjol som läkaren undersökte en man med misstänkt njursten. Mannen fick erektion, vilket läkaren uppfattade som en sexuell invit, varpå han gav mannen oralsex. Patienten blev efter händelsen upprörd och polisanmälde läkaren, som dock friades i tingsrätten. Enligt rätten gick det inte att bevisa att läkaren haft för avsikt att förgripa sig på, ofreda eller utnyttja mannen. Läkaren har hela tiden erkänt att han har haft oralsex med mannen, men att detta skett på dennes initiativ.

Trots den friande domen valde Socialstyrelsen att vända sig till HSAN och yrka att läkaren skulle fråntas sin legitimation.
– Tingsrättens dom är oväsentlig för oss. Han har uppträtt synnerligen olämpligt genom att ha oralsex med patienten även om denne var med på det. Han har visat sig helt olämplig att arbeta som läkare, sa Staffan Blom till Dagens Medicin i oktober.

Men när nu HSAN kommer med sitt beslut betonar nämnden just att det för att deslegitimeras enligt praxis krävs att läkaren antingen dömts till ett längre fängelsestraff för allvarlig brottslighet, eller har försökt hålla sig undan från Socialstyrelsens tillsyn.

”Det finns mot den redovisade bakgrunden inte tillräckliga skäl för bedömningen att läkaren visat sig uppenbart olämplig att utöva läkaryrket”, skriver HSAN i sitt beslut där man tilldelar läkaren en treårig prövotid.

HSAN konstaterar att läkaren agerat synnerligen omdömeslöst, vilket han också själv har insikt om. Nämnden har inför sitt beslut också talat med läkaren, som uttrycker stor ånger inför det inträffade.
– Jag har uppfostrats till att leva ett sunt liv och vara ärlig. Stressen som jag utsattes för vid händelsen och den omedelbara skamkänslan var mycket stor. Men jag har inte skyllt ifrån mig utan ärligt berättat vad som inträffat, säger läkaren.

Han berättar också att han efter händelsen besökt läkare och psykolog för bland annat depression och sömnbesvär. Läkaren vädjar också om att inte förlora legitimationen eftersom han byggt hela sitt liv runt drömmen att bli läkare. Han lovar också att något liknande aldrig ska upprepas.
– Jag ångrar detta djupt. Jag anser dock inte att denna enda händelse motiverar återkallelse av min läkarlegitimation. Jag anser att inte ens prövotid är nödvändig eftersom jag är övertygad om att en liknande händelse inte kommer att inträffa i framtiden, säger läkaren.

Han hänvisar också till att han har stort förtroende från personalen vid sin nuvarande arbetsplats, en vårdcentral i Stockholm, och att chefen där är informerad om händelsen.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev