Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag18.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Ekonomi

Läkarens advokat kräver revision av RMV-analyser

Publicerad: 1 december 2009, 14:32

Den dråpmisstänkta läkarens advokat Björn Hurtig kräver nu att det görs en total översyn av hur det gick till när den döda flickan undersöktes på Rättsmedicinalverket, RMV. (Ny version 17.17)


Det var den 20 oktober som chefsåklagare Peter Claeson lämnade över förundersökningen mot den läkare vid Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna som misstänks för dråp på en liten flicka till läkarens advokat Björn Hurtig.

Trots att åklagaren inte vill bekräfta det är den allmänna tolkningen att detta innebär att läkaren kommer att åtalas för dråp.

I måndags, den 30 november, lämnade advokat Björn Hurtig in försvarets yttrande över åklagarens förundersökning. Där kritiserar han utredningen på flera punkter.

– Min helhetsbild är att det inte räcker för ett åtal, säger han till Dagens Medicin.

Huvudinvändningen handlar om de undersökningar av den döda flickan som har genomförts hos Rättsmedicinalverket. Efter att ha samrått med flera icke namngivna medicinska experter efterlyser Björn Hurtig en total översyn, en så kallad vertikal revision, där alla detaljer om de tester som har genomförts redovisas.

– Det finns saker i förundersökningen som de här experterna har reagerat på. Jag kan inte köpa det här rakt av, säger han.

Vad experterna har haft synpunkter på vill han inte gå in på i nuläget. Däremot säger han att han förutsätter att åtalet läggs ned om det visar sig att det har begåtts fel vid analyserna.

Björn Hurtig vill även att förundersökningen ska kompletteras med röntgenbilder som togs på den hjärnskadade lilla flickan under månaderna innan hon avled i september 2008.

– Det är dåligt belyst i utredningen om hjärnskadan skulle kunna ha betydelse för testresultatet, förklarar han.

Han begär också att Per-Arne Lönnqvist, professor i pediatrisk anestesi och intensivvård vid Karolinska Institutet i Solna, ska förhöras som expert.

– Jag tycker att man skulle höra någon som är praktiker och har den här speciella inriktningen på barn.

Dråpmisstänkta läkaren – detta har hänt

Den 2 mars hämtades läkaren av polis på Astrid Lindgrens barnsjukhus, misstänkt för dråp på en för tidigt född flicka. Åklagarmyndigheten hävdade att läkaren gett flickan en stor mängd läkemedel och därmed orsakat barnets död – något som läkaren hela tiden förnekat.

Parallellt med förundersökningen genomförde Socialstyrelsen en utredning. Den 6 oktober slog myndigheten fast att den inte kunnat se att vårdpersonal gjort något fel, trots att den inte kunde förklara de dödande doserna läkemedel som hittades i flickans kropp.

Relaterat material

”Man kan tolka mitt beslut som att det blir ett åtal”

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev