måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ekonomi

Läkarförbundet inte imponerat av budgetpengar till arbetsmiljön

Publicerad: 19 april 2022, 11:28

Läkarförbundets ordförande Sofia Rydgren Stale vill se långsiktighet i arbetet med att skapa fler vårdplatser. Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån, Pär Bäckström/Bildbyrån

UPPDATERAD: Regeringen avsätter 500 miljoner i vårbudgeten för att förbättra arbetsmiljön och anställa fler i vården under 2022. Kortsiktigt, anser Läkarförbundets Sofia Rydgren Stale.

Ämnen i artikeln:

LäkarförbundetLena HallengrenVårdplats

LB


I den vårbudget som lämnades till riksdagen på tisdagsmorgonen finns det få nyheter för hälso- och sjukvården. 

För att öka antalet vårdplatser, inklusive intensivvårdsplatser avsätts 500 miljoner kronor som enligt regeringen ska användas för att anställa fler sjuksköterskor. Pengarna ska också gå till att förbättra arbetsmiljön i hälso- och sjukvården under 2022. 

Dagens Medicin har bett socialminister Lena Hallengren (S) att konkretisera hur förbättringarna ska göras men utan att få något tydligt svar. I en skriftlig kommentar svarar ministern att ”medlen kan användas till att på olika sätt öka hälso- och sjukvårdens kapacitet, bland annat genom att anställa fler sjuksköterskor, förbättra arbetsmiljön inom vården och utöka antalet vårdplatser inklusive intensivvårdsplatser”.

Läkarförbundets ordförande Sofia Rydgren Stale kommenterar i ett pressmeddelande att förbundet är positivt till att regeringen vill förbättra arbetsmiljön, men att tillskottet är alldeles för kortsiktigt.

”Satsningen för att anställa mer vårdpersonal och förbättra arbetsmiljön är fin på pappret men det finns inga sjukhus som vågar göra nyanställningar för pengar som bara finns i några månader. Vården behöver långsiktiga satsningar, inte pressmeddelandepengar”, säger hon i pressmeddelandet.

Regeringen avsätter också ytterligare 1,2 miljarder kronor till regionerna för att täcka kostnaderna för den fjärde vaccindosen om det skulle bli aktuellt för hela befolkningen.

Bland anslagsökningarna i budgeten finns 14 miljoner kronor för att betala ut ersättning till dem som drabbats av narkolepsi efter vaccination mot influensa A(H1N1). Läkemedelsförsäkringen har slagit i taket för utbetalningar tidigare än väntat enligt budgetpropositionen och därmed har staten tagit över utbetalningsansvaret. 

Socialstyrelsen får utökat anslag med två miljoner till 767 miljoner för nya uppgifter kring civilförsvar och krisberedskap och Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket får ytterligare åtta miljoner för att fortsätta arbetet med en långsiktigt hållbar finansiering av läkemedel.

Dessutom får Läkemedelsverket ytterligare 15 miljoner för att fortsätta pandemiarbetet inom EU och till arbetet med biverkningsrapporter.

Riksdagen kommer preliminärt att ta beslut om budgeten den 15 juni.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!  

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev