Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ekonomi

Landsting kräver pengar tillbaka från flyktingvård

Publicerad: 8 juli 2009, 13:34

Stockholms läns landsting kommer att begära tillbaka pengar för patientbesök som aldrig har ägt rum på Flyktingmedicinskt centrum.


Avtalet om att hårt kritiserade Flyktingmedicinskt centrum, FMC, ska sköta vården av asylsökande i Stockholm sades upp i början av juni. Efter det har det framkommit uppgifter om att FMC har tagit betalt för patientbesök även när patienten inte har dykt upp.

Ansvariga inom FMC hävdar att företaget har fått grönt ljus för att fakturera även vid uteblivna läkarbesök. Den verklighetsbeskrivningen delas inte av Stockholms läns landsting. Nu uppger Henrik Almkvist, chefläkare för hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning, att landstinget kommer att begära tillbaka pengar från FMC.

– Vi har debiterats på ett icke korrekt sätt. Utredningen blir klar under andra halvan av augusti och då kommer vi att ha ett ekonomiskt återkrav, säger han till Dagens Nyheter.

Hur stora belopp det kan röra sig om kan han inte säga i dagsläget.

FMC ingår i den privata vårdkoncernen Avesina, som även bedriver annan vård inom Stockholms läns landsting. Ett exempel är gynekologimottagningen Gynspecialisterna i Kista. Nu har landstinget beslutat att även den verksamheten ska granskas.

Den medicinska och ekonomiska revisionen ska vara klar senast den 15 september, skriver Dagens Nyheter.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev