fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ekonomi

Landsting missar miljoner i prestationsersättning

Publicerad: 4 februari 2013, 07:42

Inget landsting klarade 2012 års mål för vården av sjuka äldre och därmed frös 325 miljoner inne.


Återinskrivningen på sjukhus inom 30 dagar skulle minska med minst tio procent – det var ett av målen i regeringens äldresatsning som leds av Eva Nilsson Bågenholm. Landstingen och regionerna skulle även få ner så kallad undvikbar slutenvård.

Men inget landsting klarade de betingen under 2012. Det visar den analysrapport för projektet Bättre liv för sjuka äldre som nu lämnats till regeringen.

– Målen fastställdes så sent, arbetet hann inte komma igång i tid, säger projektchef Maj Rom på Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.

Det dåliga utfallet betyder att landstingen och regionerna går miste om 325 miljoner kronor i prestationsersättning för 2012. SKL har begärt att de pengarna ska föras över till 2013.

– Men det gick inte, socialdepartementet ansökte om att få behålla pengarna men finansdepartementet sade nej, berättar Maj Rom.

16 av de 21 länen redovisade förändringar som var mindre än plus eller minus två procent – att jämföra med målet på minst tio procent. Största förbättringarna rapporterades från Västerbotten och Kronoberg och största försämringarna från Sörmland och Blekinge.

VIVIANNE SPRENGEL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev