Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ekonomi

Landsting oeniga om kontantbetalning

Publicerad: 30 augusti 2013, 08:26

Om sjukvården inte tar emot kontanter kan patienterna slippa betala sina besök. Så tolkar ett landsting en dom om patientavgifter. Men andra håller inte med.


Sjukvården vill slippa att hantera pengar och reglerna för hur patientavgifter tas ut varierar landstingen emellan.

Nio landsting har helt slutat med att hantera sedlar och mynt på mottagningar till förmån för kort eller fakturor. Det visar en genomgång som Dagens Medicin har gjort.

– Att ta betalt med kontanter känns som 1982. Vi har även tagit bort kortbetalningen och infört fakturering för alla besök, säger Per Hanning, utvecklingsledare i Landstinget i Värmland.

Men om det är lagligt att inte ta emot patientavgiften i kontanter är föremål för diskussioner i landstingen.  Jämtlands läns landsting ville ta bort den möjligheten på Östersunds sjukhus, men i juni slog kammarrätten i Sundsvall fast att landstinget inte kan neka patienter att betala med kontanter. Nu ändrar sig landstinget.

– Domen från kammarrätten är så tydlig. Vi får helt enkelt inte ta bort pengarna. Om någon i stället erbjuds en faktura så kan de ju, enligt lagen, neka att betala denna med hänvisning till att de inte fått möjlighet att betala den med kontanta medel, säger landstingsjuristen Helge Jonsson i Jämtland.

Även Landstinget i Uppsala län tycker att domen är klar.

– Landstinget måste kunna ta emot kontanter. Så står det i domen. Vi som har arbetat aktivt för att få kontantfria mottagningar får sluta med det nu, säger landstingsjuristen Jens Larsson.

Han tycker att domen från kammarrätten är ”jättetydlig” och att det inte duger att ge patienten möjlighet att betala med kontanter på enbart ett fåtal ställen.

Ekonomidirektör Jens Karlsson i Kronoberg är av annan uppfattning.

– Hos oss får de som vill betala med sedlar och mynt, på exempelvis vårdcentralen, en faktura som de sedan kan ta med till sjukhusen i Växjö eller Ljungby. Där kan de betala besöket innan de återvänder till vårdcentralen.

Är inte detta att krångla till det och inskränka patientens rätt att betala med pengar?

– Nej, så tolkar inte jag domen. Den säger ingenting om servicenivån. Vi ger i alla fall patienterna möjlighet att betala med kontanter, säger Jens Karlsson.

Betalningssystemet i Kronoberg har överklagats till förvaltningsrätten av landstingspolitikern Tryggve Svensson (V).

– För gamla och sjuka är detta system helt oacceptabelt. Den som vill måste kunna betala med pengar direkt på plats, säger han.

I Västra Götalandsregionen fortsätter arbetet med att försöka få bort kontantbetalningen.

– Hur vi ska förhålla oss till domen vet jag inte. Ett klarläggande från SKL skulle vara bra, säger Eva-Lena Enerbäck, handläggare på ekonomiavdelningen vid regionkansliet i Västra Götaland.

På Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, lusläses nu domen från kammarrätten i Sundsvall.

– Vi håller på och tittar på frågan, men har inget klart ställningstagande för dagen, säger Germund Persson, direktör för avdelningen för juridik.

Relaterat material

De satsar mer på automatiska fakturor

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev