måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ekonomi

M-angrepp mot Socialstyrelsen

Publicerad: 21 september 2006, 10:53

Landstingsrådet Catarina Seger­sten Larsson (m) anklagar Socialstyrelsen för att agera politiskt genom att kritisera Värmlands psykiatri två veckor före valet. - Det är på gränsen till oförskämt, säger Per-Anders Sunesson vid Socialstyrelsen.


Flera tragiska händelser, läkarbrist och planer på neddragningar inom psykiatrin har bidragit till att Socialstyrelsen under en längre tid haft ögonen på Landstinget i Värmland. För ett par veckor sedan skickade myndigheten en påminnelse om att landstinget måste redovisa vilka åtgärder som vidtagits och planeras för att klara patientsäkerheten.

Flera tidningar uppmärksammade kritiken från Socialstyrelsen. Det har fått landstingsstyrelsens ord­förande Catarina Segersten Larsson (m) att gå till attack mot Social­styrelsen. I ett brev till general­direk­tören Kjell Asplund kritiserar hon Socialstyrelsens regionala till­syns­enhet i Örebro för att ha orsakat negativa skriverier som försvårar landstingets arbete.

Catarina Segersten Larsson skriver att hon har stor respekt för Social­styrelsen som tillsynsmyndighet, men fortsätter: "Jag har dock svårare att ha respekt för att, med den kunskap som också Social­styrelsen måste ha om medias roll och inflytande när det gäller psykiatrin i Värmland, man två veckor före valet skriver en mycket märklig skrivelse till Landstinget i Värmland som ger bilden av att inget alls har hänt eller åtgärdats".

"Ett inlägg i en politisk debatt"  - Socialstyrelsen ska också vara ett stöd. Nu spär man i stället på den oro som redan finns - och att brevet dimper ned två veckor före valet gör inte saken bättre, säger Catarina Segersten Larsson.

Men skulle det inte vara konstigare om en tillsynsmyndighet avvaktar för att det är val?

- För mig blir skrivelsen ett inlägg i en politisk debatt och det är jag kritisk till. Är det någonting Social­styrelsen vet så är det vad som händer inom psykiatrin i Värmland. Samtidigt vet de att en sån här skrivelse skapar svarta rubriker. De tar inte sin roll på allvar.

Enligt Catarina Segersten Larsson borde Socialstyrelsen valt att föra en muntlig dialog, eftersom skrivelser blir offentlig handling som medierna lätt kan ta del av. Men enhetschefen på Socialstyrelsen i Örebro, Per-Anders Sunesson, håller inte med. Tvärtom pekar han på att tillsynen ska ske öppet så att alla medborgare kan ta del av den information de har rätt till.

- Vi har en lång tradition av offentlighet och det är en av hörn­stenarna i vår demokrati - medborgarna måste ha insyn i vad myndigheter gör. Det här ska inte vara någon hemlig process mellan tillsynsmyndighet och tillsynsobjekt, säger han.

Fler vill ha besked om psykiatrin  Per-Anders Sunesson förnekar också att det skulle finnas en politisk agenda bakom. Han pekar på att psykiatrin i Värmland har varit föremål för granskning länge och hittills har landstinget inte vidtagit adekvata åtgärder eller inkommit med alla de redovisningar som Socialstyrelsen har begärt.

- Det är fullkomligt befängt. Vi har ett uppdrag att utöva tillsyn och se till att det finns en god patient­säker­het oavsett om det är valtider eller inte, säger Per-Anders Sunesson.

Och det är inte bara Socialstyrelsen som vill få besked om psykiatrin. Förra veckan anmälde 18läkare inom vuxenpsykiatrin sin arbetsgivare till Arbetsmiljöverket. Läkarna är mycket kritiska till landstingsledningen och begär att läkarnas arbetsmiljö nu granskas.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev