Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag15.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Ekonomi

Magnetkamera och ultraljud effektiv behandling mot myom

Publicerad: 21 April 2008, 14:17

Behandling av myom med så kallad magnetkamerastyrd fokuserad ultraljudskirurgi är sannolikt kostnadseffektiv. Det visar en studie som presenteras i tidskriften British Journal of Obstetrics and Gynecology.


Forskare vid London School of Hygiene and Tropical Medicine, Storbritannien, genomförde en hälsoekonomisk studie för att bedöma kostnadseffektiviteten för behandlingsmetoden jämfört med andra metoder. I studien ingick 342 kvinnor med myom i livmodern. Data om kvinnorna hämtades från kliniska studier.

Beräkningarna visade bland annat att det fanns en kostnadsbesparande potential, samt vinster när det gäller vunna kvalitetsjusterade levnadsår, qualy, vid användning av så kallad magnetkamerastyrd fokuserad ultraljudskirurgi,  MRgFUS .

Metoden går ut på att man med hjälp av magnetkamera lokaliserar den oönskade vävnaden och därefter med hjälp av en robot fokuserar ultraljudsstrålarna mot den.

En ledarkommentar i samma nummer av tidskriften konstaterar att metoden har en plats i behandlingsarsenalen vid myom, men att kostnaderna för utrustningen kommer att begränsa tillgången till behandlingen de kommande åren.

British Journal of obstetrics and gynecology  2008; 5: 653-662.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev