Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ekonomi

Massor av fel upptäcks när Skatteverket synar landets privatläkare

Publicerad: 24 januari 2006, 13:28

Fusk, slarv eller okunskap? Skatteverket stöter på alltifrån oredovisade patientavgifter till företagsbetalda EU-moppar när landets privatläkare och sjukgymnaster granskas.


Det är 30 år sedan privatläkarnas ekonomi synades ordentligt i sömmarna. Då upptäcktes en mängd felaktigheter i form av oredovisade intäkter. När Skatteverket i Göteborg specialgranskade branschen på nytt, för två år sedan, såg det inte bättre ut. Det visade sig att över 70 procent av de privata vårdgivare som hamnat under luppen inte redovisade sina inkomster eller kostnader korrekt.

- Vi hade inte väntat oss att hitta skattefel i sju fall av tio. Jag tror tyvärr att bilden är ganska lika för landet i stort men jag har inga belägg ännu, säger Alf Oskarsson vid Skatteverket som leder det pågående riksomfattande projektet.

Totalt handlar det nu om cirka 5000 privatpraktiserande läkare och sjukgymnaster som sedan i augusti förra året granskas. I de fall det misstänks finnas felaktigheter görs en revision. I mitten av mars hoppas Skatteverket kunna presentera en första sammanställning men inte förrän en bit in på 2007 kommer den riksomfattande kontrollen att vara analyserad och klar. Alf Oskarsson kan i nuläget nämna några av de felaktigheter Skatteverket träffat på:

- Patientavgifter redovisas inte och inte heller intäkter från vaccinationer. Sedan handlar det om kostnader som står på företaget trots att de är privata. Hemma-bio, stereoanläggningar, EU-moppar och nöjesresor har dykt upp.

Handlar det om okunskap, fusk eller slarv?

- En del är oavsiktliga fel. Privata vårdgivare precis som andra småföretagare jobbar hårt, tiden är knapp och bokföring och deklarationer hamnar nog inte överst på listan. Att sätta sig in i skatteregler och hålla sig àjour med förändringar som sker hinns inte alltid med, säger Alf Oskarsson.

- Ett syfte med granskningen är att upplysa de privata vårdgivarna om vilka fel som påträffats för att på så sätt minska framtida felaktigheter.

Har själv ett fall i kammarrätten  Per-Erik Melberg, privatläkare och ordförande för privatläkarföreningen i Göteborg, tror att granskningen har ett preventivt syfte men skulle hellre se att Skatteverket gjorde mindre granskningar mer frekvent.

- Då får man bort de som medvetet fuskar. Samtidigt skulle det förvåna mig kolossalt om vi avvek från gemene Svensson. Att Skatteverket blev förvånat är fullkomligt obegripligt. Bara för att man är doktor så ska man kunna mer om skattesystemet och vara ärligare?

Per-Erik Melberg har själv ett fall i kammarrätten som han hävdar är en kongressresa och Skatteverket hävdar är en nöjesresa.

- Det finns en brist på kunskap från vår sida vad man får och från Skatteverket vad som krävs för att vi ska göra ett fullgott jobb, nämligen att vidareutbilda oss. Medan läkare på sjukhus får kontinuerlig utbildning måste privatläkare åka på kongresser för att hålla sig uppdaterade, säger Per-Erik Melberg.

Han delar in de skattefel som upptäckts i tre kategorier:

- Här i Göteborg finns det uppenbarligen kollegor som försökt lura Skatteverket genom att inte ta upp patientintäkter i bokföringen. Det är medvetet fusk. I andra änden har vi periodiseringsfelen, läkare som fakturerar i januari istället för december. Det är inte skattefiffel, understryker Per-Erik Melberg.

Kategorin däremellan handlar om vad som är avdragsgillt och inte i rörelsen.

- Köper jag en minkpäls till min fru är det ingen diskussion men om jag köper en dator att ha hemma kan det finnas olika uppfattningar, säger Per-Erik Melberg.

Privatläkarföreningen anordnar nu kurser som leds av en skattejurist för att bättra på medlemmarnas kunskaper.

Elinor Torp

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev