Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ekonomi

Miljarder från Nya Karolinska till skatteparadis

Publicerad: 26 november 2014, 07:56

Det som ska bli Nya Karolinska.

Foto: Niklas Larsson/Bildbyrån.

Avancerad skatteplanering i samband med Nya Karolinska gör att miljontals svenska skattekronor landar i utländska brevlådeföretag.


Sveriges Televisions Uppdrag Granskning, UG, avslöjar en rad tveksamheter i samband med Nya Karolinska. Totalt är bygget av sjukhuset och den framtida driften värda omkring 52 miljarder kronor. Uppdrag som Stockholms läns landsting, SLL, har gett till det svenska byggföretaget Skanska och det brittiska investmentbolaget Innisfee.

De båda företagen har tillsammans bildat bolaget Swedish Hospital Partners, SHP. Enligt hemliga dokument som UG tagit del av har Innisfee gett revisionsbyrån Price Waterhouse Coopers i uppdrag att sätta ihop ett avancerat skatteupplägg för SHP. Upplägget innefattar lån från brevlådeföretag i Luxemburg till hög ränta vilket i sin tur gör att SHP:s beskattningsbara vinst i Sverige minskar.

Enligt UG gör det att totalt 1,3 miljarder kronor, i princip skattefritt, slussas till Luxemburg fram till år 2039. Hur mycket mer skatt som SHP hade fått betala i Sverige utan upplägget är svårt att uppskatta men det handlar enligt UG sannolikt om hundratals miljoner kronor.

Skanska lägger hela skulden på Innisfee och Innisfee uppger att företaget följer lagen och att valet av Luxemburg använts av administrativa skäl. I Sverige är landstingspolitikerna upprörda.

– Det är stötande att se detta. Framförallt efter att man vet vilken fantastisk vinst det här projektet gör. Att därutöver ta ut ytterligare pengar. Det är helt enkelt för jävligt på ren svenska, säger Ilja Batljan (S), före detta oppositionslandstingsråd i SLL, till UG.

Även Torbjörn Rosdahl (M), finanslandstingsråd i SLL, som tillsammans med resten av alliansen beställde sjukhuset, reagerar starkt:

– När du berättar om de här enorma summorna, så känner jag mig besviken, för jag tycker att man ska skatta i det land man verkar, och vi behöver de här pengarna för att bygga ut välfärden i Sverige, säger han till UG.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev