Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ekonomi

Milton utreder donationer

Publicerad: 21 mars 2013, 16:05

Det blir Anders Milton som ska leda regeringens donationsutredning. Han ska bland annat ta ställning till om det ska bli möjligt att genomföra medicinska insatser som bara syftar till att främja donation.


Anders Milton har vana av att leda regeringsutredningar sedan tidigare. Han ledde regeringens psykiatriutredning som presenterades 2006 och var under flera år nationell psykiatrisamordnare. Anders Milton har tidigare varit ordförande i Saco, Svenska Röda Korset och VD i Läkarförbundet.

Donationsutredningen ska ta fram förslag på hur fler svenskar kan ges möjlighet att aktivt ta ställning i donationsfrågan. Bland annat ska möjligheten att ställa frågan om organdonation vid förnyande av körkort eller på självdeklarationen utredas. Utredningen ska också kartlägga vårdgivarnas organisation och arbetssätt i donationsarbetet i dag.

I uppdraget till Donationsutredningen ingår också att kartlägga behovet av ny lagstiftning. Anders Milton ska bland annat analysera möjligheten att genomföra medicinska insatser som bara syftar till att främja donation i de fall där patienten uttryckligen har önskat detta.

Dessutom ska utredningen bedöma möjligheten att införa DCD (donation after cardiac death) i Sverige.  Det handlar om de fall då hjärnans funktioner upphör och patienten dör som en följd av att hjärtat har slutat slå och cirkulationen upphört. I dag transplanteras organ i Sverige endast från döda vars hjärta fortfarande slår efter att en total hjärninfarkt konstaterats.

Senast den 13 januari 2015 ska Anders Milton lämna över donationsutredningens slutrapport till regeringen.

Relaterat material

Regeringen utreder organdonation

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev