Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ekonomi

Mindre blodkroppar tveksam metod mot tarminflammation

Publicerad: 20 maj 2009, 10:07

Att minska de vita blodkropparna i blodet för att lindra symtomen vid inflammatorisk tarmsjukdom är en metod med tveksamt värde. Det konstaterar SBU i en ny Alert-rapport.


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

– Det är sparsamt med evidens. Men effekten kanske är jämförbar med kortison, säger Gunnar Järnerot.

Han är pensionerad adjungerad professor i medicinsk gastro­enterologi och sakkunnig i ut­redningen bakom rapporten. Den har gjorts inom ramen för SBU Alert, den snabba bedömning av nya metoder som görs av Statens beredning för medicinsk utvärdering, SBU.

Den granskade metoden kallas leukocytaferes, ett sätt att min­ska symtomen vid inflammatorisk tarmsjukdom, IBD, som ulcerös kolit och Crohns sjukdom. Den normala behandlingen riktar in sig på att lindra de skov, försämringsperioder, som uppstår och då används vanligen kortison.

Vid leukocytaferes minskas i stället patientens vita blodkroppar. Studier har nämligen visat att de på olika sätt är inblandade vid skov av IBD.

Leukocytaferes utförs vanligen genom att blodet tappas ut via en venkateter och sedan pumpas genom en cylinder där blodet passerar genom någon form av filter. Leukocyterna, de vita blodkropparna, fastnar i filtret och blodet pumpas sedan tillbaka in i kroppen. Behandlingen tar en timme åt gången och ska upprepas en gång i veckan i fem veckor.

Enligt SBU finns det få randomiserade studier som kan visa på effekten av metoden och de som finns gäller ulcerös kolit. Men de studier som finns tyder på att resultaten är jämförbara med kortisonbehandling.

Biverkningarna är färre och mildare än med kortison. Däremot saknas forskning som visar på långtidseffekterna av behandlingen.

Leukocytaferes är en mycket dyr behandling. Enligt SBU kan en behandlingsomgång med den vanligaste varianten kosta runt 100 000 kronor per patient.

90 000 är drabbade av sjukdomarna

Omkring 90 000 personer i Sverige beräknas ha ulcerös kolit eller Crohns sjukdom. Vid ulcerös kolit är alltid ändtarmen och ibland också tjocktarmen inflammerad. Crohns sjukdom kan uppkomma i hela mag-tarmkanalen.

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev