Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ekonomi

Minusresultat med vårdsatsning i nya VGR-styrets budget

Publicerad: 10 november 2022, 14:57

Rödgrön lednings tilläggsbudget presenterades av samarbetspartiernas gruppledare. Från vänster: Madeleine Jonsson (S), Helén Eliasson (MP) och Carina Örgård (V).

Foto: Rödgrön ledning

Lönesatsningar på dygnet-runt-vård och mer pengar till förlossningsvården – till priset av negativa budgetresultat. Det är delar av innehållet i nytillträdda Rödgrön lednings tilläggsbudget i Västra Götalandsregionen.

Ämnen i artikeln:

Västra GötalandsregionenFörlossningsvårdVårdplatsVänsterpartietMiljöpartietSocialdemokraternaToppnyheter

JS


Tilläggsbudgeten för 2023 presenterades i går, den 9 november, av det nya minoritetsstyret bestående av Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Den nytillträdda trojkan varnar för tuffa tider i regionen, men hoppas kunna tackla inflation, stigande räntor och energipriser med hjälp av tidigare års överskott.

Bland de satsningar som presenteras i tilläggsbudgeten återfinns ett ökat anslag till hälso- och sjukvården, från det förra styrets förslag om 46,8 miljarder kronor för 2023 till 48,2 miljarder, enligt ett pressmeddelande från Rödgrön ledning. 

Förlossningsvården föreslås få 150 miljoner kronor för stärkt samordning under tre år, varav 25 miljoner 2023. Ytterligare ett förslag är ett tillskott om 175 miljoner kronor till en tidigare beslutad lönesatsning på personalen inom dygnet-runt-vården. Den tidigare satsningen om 200 miljoner kronor omfattar sjuksköterskor, biomedicinska analytiker och barnmorskor, men ska med det nya tillskottet även omfatta övriga yrkeskategorier. 

För att finansiera de satsningarna föreslår styret samtidigt att regionen budgeterar för negativt resultat under 2023 och 2024.

”Budgeten innehåller satsningar på konkurrenskraftiga löner, tillskott till personalens löner i dygnet-runt-vården och dessutom en särskild låglönesatsning som vi är väldigt glada för. Detta kommer gynna många medarbetare i kvinnodominerade yrken och är en del i vår feministiska regionpolitik”, säger Vänsterpartiets gruppledare Carina Örgård i pressmeddelandet.

Beslut om tilläggsbudgeten tas i regionfullmäktige den 29 november.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev