Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ekonomi

Nej till sänkt temperatur på sjukhusen

Publicerad: 17 november 2022, 07:58

Fastighetsnämndens förslag om att sänka temperaturen på sjukhusen anses gå emot Arbetsmiljöverkets riktlinjer och får nu nobben.

Foto: Jonas Dagson/TT,Claudio Bresciani / TT

Idén var att temperaturen på sjukhusen i Västra Götalandsregionen skulle sänkas när regionen behöver spara. Om någon skulle frysa skulle den uppmanas att klä på sig lämplig klädsel.

Ämnen i artikeln:

Västra GötalandsregionenSahlgrenska universitetssjukhusetArbetsmiljöverketToppnyheter

T


Men fastighetsnämndens förslag anses gå emot Arbetsmiljöverkets riktlinjer och får nu nobben, skriver Göteborgs-Posten (GP).

Regionstyrelsen vill dock fortfarande sänka temperaturen på sina håll för att spara pengar, men är överens om att inte göra en generell temperatursänkning. I stället tittas på vissa utvalda områden.

Läs också: Sjukhuset drar lika mycket el som 1 500 villor – så tacklar regionerna energikrisen

– Det tror jag invånarna tycker är ganska rimligt. Det finns ingen anledning att ha temperatur i förrådsutrymmen och annat. Där vi kan styra och minska energiåtgången, där bör vi också göra det, säger vice ordförande Lars Holmin (M), till GP.

Andra åtgärder som föreslagits är att stänga av laddstolpar på parkeringsplatser, införa styrsystem för belysning samt kallställa tomma lokaler.

Regionstyrelsens sparplan väntas kunna spara regionen omkring fem miljoner kilowattimmar i energiförbrukning – och fem miljoner kronor, enligt tidningen.

Läs också: Myndighet vill leta energitjuvar i sjukvårdens lokaler 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev