Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag10.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Ekonomi

Norska läkare hotar med strejk

Publicerad: 25 April 2008, 14:19

Överläkarföreningen i Norge hotar att strejka om läkarna inte får tillräckliga lönehöjningar.


Vid ett möte i Oslo i går meddelade 60 förtroendevalda i föreningen att strejkviljan är på topp, skriver norska Dagens Medisin.

Den 29 april ska enligt planen det norska läkarfacket Legeforeningen börja förhandla med arbetsgivarorganisationen Spekter. Vilka löneökningar Legeforeningen tänker kräva är ännu inte känt.

Men Spekter har redan gått ut och uppmanat till moderata krav, för att löneökningarna ska rymmas inom sjukhusens budgetramar. Detta har fått överläkarna att se rött.

– Om det är så att statsbudgetens ekonomiska ramar för sjukhusen ska vara facit för löneförhandlingarna betyder det att den fria förhandlingsrätten är upphävd. Det betyder att en minister från arbeiderpartiet har infört lönediktat. Det tycker jag är otroligt, särskilt när man tänker på arbeiderpartiets koppling till LO. Vi finner oss rätt och slätt inte i den begränsningen, säger överläkarföreningens ordförande Arne Refsum till Dagens Medisin.

I budgeten är löneökningar på 5 procent inräknade.

Enligt Statistisk sentralbyrå, SSB, är genomsnittslönen för de norska läkarna 511 000 norska kronor om året - motsvarande ungefär 603 000 svenska kronor.

Arbetsgivarföreningen Spekter hävdar dock att den genomsnittliga årslönen är över 567 000 kronor, det vill säga 669 000 svenska kronor. Enligt Spekter beror skillnaden på att SSB inte fått med resultatet av förra årets lokala förhandlingar i sin statistik.

Läs mer på norska Dagens Medisin

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev