Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ekonomi

Nytt toppjobb väntar Läkarförbundets vd

Publicerad: 28 november 2007, 09:09

Efter tre år som vd för Läkar­förbundet tar Catarina Andersson Forsman över jobbet som hälso- och sjukvårdsdirektör i Stockholms läns landsting.


– Jag hade gjort det på Läkarförbundet som jag fick i uppdrag att göra. Nu skulle jag i och för sig kunna sitta och förvalta ett tag, säger hon.

Men förvaltning verkar inte vara lockande för Catarina Andersson Forsman, radiolog i grunden, som på bara några år har haft flera toppjobb. 2002 till 2005 var hon chef för Socialstyrelsens tillsynsavdelning. Sedan gick hon till Läkarförbundet och nu blir hon alltså Stockholms läns landstings nya hälso- och sjukvårdsdirektör.

Det jobbet har varit ledigt sedan i våras, då Anna-Stina Nordmark Nilsson lämnade landstinget för att bli vd i organisationen Företagarna.

Vad är det som lockar med ditt nya jobb?

– I Stockholm finns ändå 20 procent av Sveriges befolkning. Och det man gör i Stockholm har stor betydelse för resten av landet. Framför allt var det förmånen att få vara med och utforma dagens och morgondagens sjukvård.

Hur ser ”morgondagens sjukvård” ut, tror du?

– Tänk om jag hade svaret på det, då skulle jag inte stå här! Men jag tror att vi som patienter får större möjlighet att välja och därmed större möjlighet att styra över den vård vi får. Och vi kommer att se ett antal olika vårdproducenter, både offentliga, privata och kanske något annat. Framför allt tror jag att patienterna kommer att ställa krav på mer information.

Har din nya arbetsgivare några särskilda förväntningar på vad du ska genomföra?

– Jag har inte kommit så långt ännu, jag har inte fått någon beställning.

När tillträder du?

– Jag vill finnas i organisationen i slutet av januari, början av februari.

Är det någon efterträdare till dig på gång på Läkarförbundet?

– Jag deltar inte i de diskussionerna.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News